Onderzoekers zien oplossing drinkwaterprobleem in ongerepte bron
In één keer het wereldwijde drinkwaterprobleem oplossen? Boven onze oceanen hangt een bijna onuitputtelijke bron aan zoet water. We moeten het alleen nog zien te ‘vangen’.
Volgens een nieuwe studie van de Universiteit van Illinois Urbana-Champaign zou een investering in een methode om waterdamp boven de oceanen op te vangen het drinkwaterprobleem wereldwijd kunnen tackelen.
Tekort aan schoon drinkwater is wereldwijd probleem
Het tekort aan schoon drinkwater is een wereldwijd probleem, dat zelfs in de Verenigde Staten bestaat, nu het dalende waterpeil van het Colorado River Basin de drinkwatervoorziening van westelijk Amerika in gevaar brengt.
Volgens Praveen Kumar, hoogleraar civiele techniek en milieutechniek, kunnen nabij gelegen oceanen dit soort subtropische regio’s een helpende hand bieden. “De zon heeft op deze plekken gedurende het jaar weinig last van wolken, waardoor er continu water verdampt. Sowieso zullen we een manier moeten vinden om de toevoer van zoet water te vergroten, aangezien de huidige beschikbare hoeveelheid – inclusief recycling – niet voldoende is”.
Dankzij atmosferische en economische analyses van hypothetische infrastructuren boven de oceaan, concludeerden de onderzoekers dat het opvangen van vocht boven de oceaanoppervlakten haalbaar is in veel waterarme regio’s in de wereld. De geschatte opbrengst aan zoet water kan grote bevolkingscentra in de subtropen voorzien.
Oplossingen drinkwaterprobleem hebben beperkt succes
Wetenschappers buigen zich al decennia lang over het drinkwaterprobleem, maar dé oplossing blijft nog uit. Afvalwaterrecycling, cloud seeding (kunstmatig regen maken) en ontziltingstechnieken hebben volgens de onderzoekers van de Universiteit van Illinois slechts beperkte successen geboekt.
Wereldwijd is in sommige gebieden behoorlijk geïnvesteerd in het ontzilten van zeewater met ontziltingsinstallaties. Toch blijken hier ook flinke nadelen aan te kleven op het gebied van duurzaamheid; er blijft namelijk veel pekel (water bijna of volledig verzadigd met zout) en afvalwater met zware metalen over. Dit zorgt voor zoveel problemen dat Californië zelfs heeft besloten geen nieuwe ontziltingsinstallaties toe te voegen.
Droge regio’s nog droger door klimaatverandering
Regio’s die het momenteel al zwaar hebben met weinig regenval, zullen waarschijnlijk nog droger worden in de toekomst. Het nu al nijpende drinkwaterprobleem zal dus alleen maar groter worden in die gebieden.
De onderzoekers benadrukken dat de studie deuren opent voor investeringen die nodig zijn om nieuwe infrastructuren aan te leggen, waarmee de oplossing op grote schaal kan worden toegepast. Praveen Kumar voerde de studie samen uit met promovendus Afeefa Rahman en professor atmosferische wetenschappen Francina Dominguez. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Scientific Reports.
Benieuwd naar andere ideeën om het drinkwaterprobleem op te lossen? Deze boeren in Californië proberen het met tomaten.