Alarmerende documentaire met topscore brengt doden tot leven
De potentie van kunstmatige intelligentie is indrukwekkend en eigenlijk niet te overzien. De documentairemakers achter Eternal You duiken in de angstaanjagende doch urgente vraag: wat nou als je door AI eeuwig kunt blijven leven? Black Mirror, maar dan echt.
Opeens is kunstmatige intelligentie overal. Van je neefje die de nieuwe Picasso uithangt in Midjourney tot collega’s die een belabberde Frank Sinatra-cover van Billie Eilish delen. Of: Drake die middels AI Tupac weer tot leven brengt. Compleet mainstream.
AI brengt overledenen tot leven
Dat zijn allemaal vooral creatieve en relatief onschuldige gevolgen van de op papier potentieel compleet ontwrichtende technologie. Tupac die anno 2024 weer aan het rappen slaat is echter een voorbode van een veel grimmiger toekomstbeeld, dat dichterbij is dan we ons collectief realiseren.
Daar willen de makers van Eternal You graag verandering brengen. Dat is een gloednieuwe documentaire over kunstmatige intelligentie, en dan in het specifiek het tot leven wekken van overleden naasten. Een virtuele kopie van je overleden oma of geliefde, waar je nog mee kunt chatten, gegenereerd op basis van oude chatgesprekken en beeldmateriaal. Dat soort werk.
Er zijn nu al tooltjes die dat mogelijk maken, met vaak nog vrij matige resultaten. Maar kijk waar we slechts anderhalf jaar geleden stonden als het om het met AI genereren van plaatjes gaat: de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Voor je het weet kun je echt een levensechte versie van een overleden persoon op je beeldscherm toveren. Of als hologram, om maar even in de scifi te duiken. Black Mirror, maar dan in het echte leven. Overmorgen al.
Documentaire tackelt pittige vragen
De documentaire Eternal You onderzoekt het verhaal van mensen die voortleven als digitale ‘replicants’ in de gadgets van hun dierbaren. “Er wordt een droom werkelijkheid die zo oud is als de mensheid zelf: het eeuwige leven. Het is waarschijnlijk het grootste zakelijke idee van het digitale tijdperk – tech start-ups die een schat aan gegevens gebruiken om “digitale dubbelgangers” te ontwikkelen, die beloven mensen op aarde onsterfelijk te maken.”
De Duitse filmmakers achter deze film, Hans Block en Moritz Riesewieck (The Cleaners), schuwen de pittige vragen niet: “Kan een digitale entiteit het verlies van een geliefde compenseren? Hoe zal het menselijk geheugen worden beïnvloed? En hebben we niet het recht om te vergeten én vergeten te worden?”
Eternal You pakt topscore op Rotten Tomatoes
Eternal You ging afgelopen januari al in première tijdens het Sundance Filmfestival. Dat levert na dertien recensies op Rotten Tomatoes de ijzersterke score van 92 procent op, met een net gemiddelde van 7.5.
“Eternal You is een meeslepende documentaire die tegelijkertijd onheilspellend en hoopvol aanvoelt, hoop biedt aan de nabestaanden maar ook aanvoelt als een waarschuwing voor degenen die zich wagen aan de verleidelijke beloften van succes en onsterfelijkheid,” aldus de conclusie van Film Inquiry.
Slant Magazine prijst de Duitse filmmakers: “De film benadert een nieuwe technologische frontier met een objectieve, verantwoordelijke en bezorgde blik.” De enige negatieve recensie merkt juist op dat de makers daarin doorschieten: “De aanpak is helaas nogal alarmistisch.”
Het slechte nieuws
Afijn, het moge duidelijk zijn dat Eternal You op degelijke en intrigerende wijze in anderhalf uur een broodnodige duik in onze collectieve toekomst gaat bieden. Is er dan ook slecht nieuws? Zeker. Ondanks alle lovende woorden en een veelbelovende eerste trailer is er nog niets bekend over de distributieplannen van de documentaire.
Ook de nieuwste trailer noemt enkel ‘coming soon…’. Dus ja, in de tussentijd maar even dystopisch doorkloten in Midjourney en alle andere kekke AI-tooltjes. Of neem alvast een voorproefje op de toekomst met onze favoriete sciencefiction-boeken.