Dit is waarom de leverstoot zo ongelofelijk effectief is
Van kickboksen tot MMA en van klassiek boksen tot Muay Thai. De mooiste afsluiter van een gevecht is een snoeiharde knock-out. Meestal gebeurt dit door een goede stoot of ferme trap op het hoofd, maar er is nog een manier die zowaar nog effectiever is. We hebben het dan natuurlijk over de alles vernietigende leverstoot.
Als je een beetje thuis bent in de vechtsportwereld heb je de term ‘liver shot’ vast wel eens gehoord. Het is niets meer dan een stoot, trap of knietje op de plek waar je lever zit. Dit is rechtsboven de buikholte en direct onder het middenrif. Als je deze met genoeg kracht weet te raken, gaan zelfs de grootste kerels direct naar de grond. Hoe kan het dat vechters die meerdere stoten op het hoofd kunnen doorstaan, uitgeschakeld kunnen worden met één klap op het lichaam?
Functie van de lever
We beginnen met een korte biologieles, want waar dient de lever eigenlijk voor? Om te beginnen is dit het grootste orgaan in ons lichaam op de huid na. Bij een gemiddelde man weegt hij zo’n anderhalve kilo en is een belangrijk onderdeel van ons metabolisme. De lever produceert namelijk gal en speelt een belangrijke rol in de stofwisseling. Ook is dit orgaan verantwoordelijk voor ontgifting. Kortom, je kunt niet zonder je lever.
Maar wat gebeurt er als dit belangrijk orgaan een flink tik te verwerken krijgt? De lever is flexibel. Daardoor zal hij op de plek waar hij geraakt wordt indrukken en aan de andere kant uitzetten. Omdat de buitenkant van de lever bedekt is met zenuwvezels ontstaan er in één keer veel prikkels. Deze gaan door het autonome zenuwstelsel. Tot dit stelsel behoort ook de hersenzenuw nervus vagus die door je nek loopt. Als deze gestimuleerd wordt gebeuren er een aantal dingen.
Zo worden bijna al je bloedvaten, op die in je hoofd na, wijder en breder. In de meeste gevallen gaat je hart dan harder pompen om de bloedsomloop te reguleren. Als de stimulans via de nervus vagus komt gebeurt juist het omgekeerde en zakt je hartslag. Je bloedvaten worden dus wijder en je hart gaat minder hard werken. Hierdoor zakt je bloeddruk naar een gevaarlijk laag niveau zakken.
Overlevingsmodus
Je lichaam grijpt dan meteen in, want er moet bloed naar de hersenen blijven stromen. Als laatste redmiddel forceert het lichaam zich in een horizontale positie. Hierdoor kan het bloed beter naar het hoofd stromen. Dit is ook de reden dat vechters na het incasseren van een goede leverstoot meteen in elkaar zakken. Bij genoeg kracht kun je zelfs buiten bewustzijn raken.
Dit hele verhaal is niet alleen van toepassing op je lever, maar ook op andere interne organen. De reden waarom het altijd over een liver shot gaat, is puur en alleen omdat dit orgaan zo groot is. Daarnaast ligt je lever maar voor een deel achter je ribben en is hij dus minder goed beschermd dan bijvoorbeeld je nieren. Het is daardoor het orgaan dat je het gemakkelijkst en beste kunt raken.
De koning van de leverstoot: Bas Rutten
Sommige vechters zijn gespecialiseerd in deze stoot, maar niemand beheerst hem zoals Bas Rutten. Deze voormalig MMA-vechter uit Nederland stond bekend om zijn leverstoten. Hij beschikte over een stoot die eigenlijk tussen een directe stoot, hoekstoot en uppercut in zit. Hij steekt zijn vuist als het ware met volle kracht op de lever van zijn tegenstanders. Effectief en bovenal pijnlijk. Zo slaagde Bas Rutten er ooit in om de lever van Jason Delucia zo hard te raken dat hij scheurde. Pijnlijk.
Het gevecht waarin Bas Rutten de lever van Jason Delucia sloopt:
Dus als je de volgende keer een vechter ineens in elkaar ziet zakken na een klap op het lichaam, weet je precies wat er gebeurd is. Ondanks dat de leverstoot zeer effectief is, kun je hem minder goed gebruiken als zelfverdediging. De lever mag dan het grootste orgaan zijn, hem raken is nog steeds geen gemakkelijke opgave. Je kunt dit dus beter aan de pro’s overlaten.
Zo voer je een leverstoot uit volgens Bas Rutten: