Dit verdient polsstokfenomeen Duplantis per centimeter extra
Armand Duplantis uit Zweden brak afgelopen weekend het wereldrecord polsstokhoogspringen. Dit deed hij eveneens tijdens de Olympische Spelen en daarvoor deed hij het ook al acht keer. Wat is hier aan de hand?
Golden boy Armand Duplantis sprong tijdens de Olympische Spelen als eerste mens ter wereld over een lat van 6,25 meter heen. Dit weekend scherpte hij het wereldrecord verder aan tot 6,26 meter. Duplantis meent zelf dat de lat nóg hoger kan. Met elk centimetertje erbij liggen er gouden bergen te wachten voor het Zweedse polsstokfenomeen.
Al eerder lieten we zien dat het leven van Nederlandse topsporters juist geen vetpot is. Behalve voor een wereldster als Femke Bol dan.
Polsstokhoogspringer miljonair door lat hoger te leggen
Bij de meeste sporten vergt een wereldrecord een uiterste krachtsinspanning waarbij de lat zo hoog mogelijk wordt gelegd. Ook bij de sport polsstokhoogspringen is het niet makkelijk om een wereldrecord te vestigen, maar de lat verschuift wel telkens met precies één centimeter omhoog. In totaal plakte Armand Duplantis al tien keer een centimetertje bij het wereldrecord en er zitten er wellicht nog wel een paar in het vat.
Met ieder wereldrecord ligt er een nieuwe premie te wachten. Zo ontving Duplantis afgelopen weekend 50.000 dollar bij zijn wereldrecord tijdens de Diamond League-wedstrijden in Polen. Bij het WK van 2023 in Amerika kreeg hij 100.000 dollar voor zijn wereldrecord. In totaal harkte de Zweed met tien wereldrecords ongeveer 1 miljoen dollar aan prijzengeld binnen.
Hoeveel centimeter zitten er nog in het vat van Duplantis?
Armand Duplantis heeft zich ontpopt tot een absoluut fenomeen binnen zijn sport, vergelijkbaar met Michael Phelps of Usain Bolt. Verwacht wordt dat hij het wereldrecord nog wel een paar keer gaat aanscherpen. In april zei hij tegen CNN dat hij zichzelf in staat achtte om over 6,30 meter heen te springen. Hiermee zou hij nog eens 4 keer een wereldrecordpremie van ettelijke tienduizenden euro’s krijgen.
Hoe hoog de ster van Arman Duplantis rijst, is het meest helder te zien door te kijken naar het gapende niets onder hem. De Oekraïner Sergey Bubka sprong tijdens de Olympische Spelen van 1994 over een lat van 6,14 meter heen, maar is al vele jaren met pensioen. Van de huidige polsstokhoogspringers die niet Armand Duplantis heten, komt nog steeds niemand bij Bubka in de buurt.
Er zijn maar een paar actieve polsstokhoogspringers die zich uberhaupt tot de 6 meter-club mogen rekenen. Sinds 2014 kwam niemand van hen over de 6,10 meter heen. De lat van Duplantis ligt met 6,26 meter al op eenzame hoogte, maar verdwijnt binnenkort waarschijnlijk nog verder uit zicht.