Dit verdient een Roemeense bedelaar in Nederlandse binnenstad
Zo nu en dan stromen de Nederlandse binnensteden vol met uitheemse bedelaars, die met hartenkreten op karton vragen om een aalmoes. Niet dat onze knieën goed genoeg zijn om ons dit ambacht eigen te maken, maar we zijn toch benieuwd. Hoeveel verdient men hier zoal mee?
Bedelen is allang niet meer het trieste maar eerlijke ambacht van de verslaafde op jacht naar zijn volgende shot. Dubieuze bedelbendes trekken heel Europa rond met even professionele als schimmige tactieken. Zo liet misdaadverslaggever Kees van der Spek in 2019 zien hoe in Londen kinderen werden ‘verhuurd’ aan bedelaars om hun opbrengsten te maximaliseren.
In Nederland zien we dit soort excessen nog niet, al worden er wel schattige hondjes voor dezelfde doeleinden ingezet. Deze week grepen journalisten van het Algemeen Dagblad een aantal bedelaars bij de lurven, waarbij ze hun geheimen én salaris wisten te ontfutselen. Zelf schreven we onlangs al over een bedelaar in India die een miljoen bij elkaar scharrelde. En we zochten uit wat het nou verdient om al die statiegeldblikjes te verzamelen. Allemaal heel onschuldig vergeleken met de Roemeense bedelaars.
AD doet onderzoek naar Roemeense bedelaars
In een uitgebreid artikel van het AD werd een groep bedelaars maandenlang gevolgd. Hierbij ontdekte men dat hun gemiddelde ‘werkdag’ om 8:30 begon en tegen 20:00 pas eindigde. Het gekregen eten verdween in de afvalbak en het geld in een grote zak. Bestemming: de Oost-Europese onderwereld.
De bedelaars blijken vaak afkomstig uit Roemenië, waar ze zijn geronseld om een paar maanden in Nederland te werken. Na een paar maanden wonnen de AD-journalisten het vertrouwen van bedelaar Radu. Hij verdient naar eigen zeggen 30 tot 40 euro op een doorsnee dag, en 60 euro of meer op een goede dag. Per maand komt dit neer op zo’n 700 euro aan opbrengsten: iets meer dan het Roemeense minimumloon. Hoeveel Radu zelf mag houden van zijn ‘bruto-loon’, wil hij niet zeggen tegen de krant.
Moet je geld geven aan een bedelaar?
De politie waarschuwt nadrukkelijk om geen geld te geven aan dit soort bedelaars, omdat dit de criminele organisaties erachter in stand houdt. Desondanks is het geen eenvoudig ethisch dilemma. De bedelaars zelf zijn geen kwade genieën, maar stakkers die tien uur geknield op koude klinkers moeten zitten. Als ze niet genoeg geld bij elkaar bedelen, worden ze uitgekafferd door rondparaderende Roemenen.
Wat is belangrijker: een arme drommel helpen of een criminele organisatie bestrijden? Dat is het morele vraagstuk dat beantwoord moet worden door de twijfelaar die een Roemeense bedelaar nadert.