Dit verdienen Nederlandse sporters per Olympische medaille in Beijing
Zo’n gouden medaille zelf is verrassend goedkoop, maar hoeveel geld verdienen Nederlandse sporters per Olympische medaille? In ieder geval een stuk minder dan Olympiërs uit de meeste andere landen.
Nederland doet op de Olympische Spelen in Beijing zijn zuinige naam eer aan. Vergeleken met andere landen verdienen Nederlandse sporters per medaille relatief weinig geld in de vorm van een bonus. Alsnog tikt het lekker aan hoor.
Hoeveel geeft NOC*NSF per Olympische medaille in Beijing?
Als individuele Nederlandse sporter krijg je tijdens de Olympische Spelen van Beijing per gouden medaille 30.000 euro. Dit wordt uitgekeerd door het NOC*NSF. Voor zilver krijg je 22.500 euro en brons levert 15.000 euro op. Dit is het tarief voor individuele sporters. Ireen Wüst en Irene Schouten hebben na hun eerste afstand dus al 30.000 euro per persoon bijgeschreven.
Teamsporten en groepsdisciplines
Voor teamsporten, zoals de ploegenachtervolging bij het schaatsen of de relay shorttrack, hanteert het NOC*NSF een ander bonussysteem. Bij deze disciplines met vier personen wordt het bedrag van één medaille verdubbeld en vervolgens gedeeld door het aantal deelnemers. Kort gezegd krijgen de Nederlandse schaatsers en shorttrackers dan dus helft. Goud levert ze in dit geval 15.000 euro per persoon op.
Nederlandse sporters die meer winnen, krijgen minder
Per extra medaille die je als Team NL-sporter tijdens de Olympische Spelen wint, verdien je een lager bedrag. Met je tweede medaille krijg je tweederde deel van van het oorspronkelijke bedrag. Een derde of vierde medaille levert eenderde deel van het oorspronkelijke bedrag op. Stel Irene Schouten wint drie keer goud, dan verlaat ze Beijing met 60.000 euro. 30.000 euro voor de eerste gouden medaille, 20.000 voor de tweede en 10.000 voor de derde.
Nederlandse sporters betalen gewoon belasting over de inkomsten.
Dit verdienen sporters uit andere landen
Vergeleken met andere landen verdienen Nederlandse sporters dus relatief weinig per Olympische medaille. Daarbij moet gezegd worden dat er alleen wat betreft belastingen al grote verschillen zijn per land. Daarbij komt dat de bonussystemen en budgetten vanuit de Olympische comités per land anders zijn. Ook wordt in sommige landen, waartoe Nederland niet behoort, door de overheid nog fors bijbetaald. En dan zijn er nog verschillen in bonussen voor trainers en andere leden uit de technische staf.
Niet alle landen zijn open over de uitbetalingen.
Lees in dit artikel van Forbes meer over de verschillen per land.