Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 15 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit salaris verdien je bij KLM als piloot

Het is voor velen van ons een kinderdroom: piloot worden. Maar wat als je die droom weet te verwezenlijken? Welk salaris levert dat uiteindelijk op? Dit verdien je bij KLM als piloot (als captain, first officer en second officer).

Is het leven in de lucht absoluut niets voor jou? Wellicht past dan een carrière als beveiliger op Schiphol je beter. Bovendien heb je daar geen startdiploma’s voor nodig en krijg je er een gratis opleiding bij.

Piloot worden

Piloot worden gaat – meer dan gelukkig – niet zomaar. En hoewel de vraag naar piloten momenteel groot is, is dat in het verleden ook weleens anders geweest. Zo klopte er eerder een Transavia-piloot aan bij de redactie van Manners om het minder rooskleurige verloop van zijn carrière aan het licht te brengen.

Om piloot te worden bij KLM kun je een opleiding volgen aan de KLM Flight Academy. Om toegelaten te worden moet je aan allerlei verschillende eisen voldoen. Zo moet je minimaal 17 jaar oud zijn, de Nederlandse taal beheersen en de Nederlandse nationaliteit hebben of een andere EU-lidstaat nationaliteit. Daarnaast gelden er verschillende gezondheidseisen en eisen voor je vooropleiding, zoals een havo- of vwo-diploma met wiskunde A of B en natuurkunde. Verder moet je een lengte hebben tussen de 157,5 centimeter en 203 centimeter. Heb je een oogafwijking? Ook daar zijn voorwaarden aan verbonden. Benieuwd naar de precieze voorwaarden? Die vind je op de site van de Flight Academy.

Salaris piloot

Om in kaart te brengen wat een piloot nu eigenlijk verdient, gebruiken we de rekentool die is ontwikkeld door een piloot bij KLM. Het salaris stijgt mee met het aantal dienstjaren en de exacte functie van de piloot. Zo zit een piloot niet alleen in de cockpit, maar zijn er twee, drie en soms zelfs vier piloten aan boord.

Deze piloten hebben verschillende functietitels zoals captain, first officer en second officer. Bij deze verschillende titels/rangen horen verschillende salarissen. Daarnaast wordt er ook een andere beloning gehanteerd voor piloten op intercontinentale vluchten en piloten die dienst doen op de KLM Embraer, beter bekend als de zogenoemde ‘cityhopper’. Laatstgenoemde is een kleiner vliegtuig, geschikt voor kortere vluchten binnen Europa.

In onderstaande tabel vind je het salaris van piloten op intercontinentale KLM-vluchten. De genoemde bedragen zijn indicatief en gebaseerd op een piloot van 38 jaar oud met 5 dienstjaren aan ervaring.

Functie (5 dienstjaren)Maandsalaris
Captain (intercontinentaal)18.729,99 euro
First Officer (intercontinentaal)12.227,59 euro
Second Officer (intercontinentaal)8.941,56 euro
Bron: KLM Salaris Berekening

Zoals gezegd geldt er voor de bemanning van de Embraer-toestellen een ander salaris dan voor piloten op de intercontinentale vluchten. In onderstaande tabel vind je de indicatieve salarissen voor piloten op de Cityhopper. We gaan wederom uit van een piloot van 38 jaar oud met 5 jaar ervaring.

Functie (5 dienstjaren)Maandsalaris (inc. vakantiegeld + eindejaarsuitkering)
Captain (cityhopper)12.900,88 euro
First Officer (cityhopper)8.941,56 euro
Bron: KLM Salaris Berekening

Ook per airline kunnen de salarissen uiteenlopen wat afhangt van verschillende factoren en hoe snel je kunt doorgroeien als piloot. Alle genoemde bedragen zijn dus indicatief.

Droom jij nog specifieker van een leven als F-16 piloot? Lees hieronder welke weg je daarvoor moet afleggen.

Dit salaris verdien je als piloot bij de Nederlandse Luchtmacht

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.