Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 20 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit salaris krijgen Tweede Kamerleden na de verkiezingen

De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan voor de deur. In de debatten wordt honderduit gesproken over verhogingen van het minimumloon en ligt de focus op bestaanszekerheid. Maar welk salaris verdient een Tweede Kamerlid zelf eigenlijk?

Een ding is zeker: een Kamerlid verdient een stuk meer dan een leraar op de middelbare school. Die moet het namelijk doen met een maandelijks salaris tussen de 3000 euro en 6600 euro.

Het salaris van een Tweede Kamerlid

Hoewel we het in de volksmond hebben over een inkomen of salaris, wordt de basisvergoeding van Tweede Kamerleden een schadeloosstelling genoemd. Sinds 1 januari 2023 is dit basissalaris gelijk aan een maandbedrag van 8889,89 euro bruto, meldt Stichting Parlementair Documentatiecentrum.

Daarbovenop ontvangen deze ambtslieden in Den Haag 8 procent vakantietoeslag. En dan zijn we er nog niet; Tweede Kamerleden ontvangen een eindejaarsuitkering van 8,3 procent. Alles bij elkaar komt dat uit op een salaris van ruim 124.000 euro per jaar als je na de komende verkiezingen in de Kamer komt. Daar kun je een behoorlijk huis van kopen.

Inkomen van de Kamervoorzitter

Naast de 150 Tweede Kamerleden, kent de Kamer een voorzitter met haar ondervoorzitters. Personen met dergelijke functies ontvangen een extra toelage.

Voor de voorzitter is deze toeslag 34 procent van de ‘basisvergoeding’. In totaal komt het salaris van de voorzitter daarmee op een totaalbedrag van ruim 160.000 euro op jaarbasis. De voorzitter van de Tweede Kamer, die overigens niet gekozen wordt via landelijke verkiezingen, heeft ook nog ondervoorzitters. Zij ontvangen als ‘reservevoorzitter’ een toeslag van 3,5 tot 1 procent.

Salaris van fractievoorzitters

Niet alleen de Kamervoorzitter ontvangt een toelage. Ook als fractievoorzitter verdien je meer dan een regulier Tweede Kamerlid. De fractievoorzitter ontvangt 1 procent van basisvergoeding extra en per fractielid komt daar 0,3 procent bij.

In totaal mag een fractievoorzitter maximaal een toeslag van 11,5 procent bovenop de basisvergoeding ontvangen. In de praktijk komt dit uit op een maximaal totaalbedrag van 138.260 euro per jaar.

Extra inkomsten

Mochten Tweede Kamerleden na de verkiezingen nog tijd over hebben om naast hun functie als politicus extra inkomsten te genereren, dan mag dat. Mits er bepaalde regels worden nageleefd.

Verdien je als Kamerlid meer dan 14 procent van de basis-schadeloosstelling uit nevenactiviteiten? Dan wordt de helft van dat bedrag gekort op de schadeloosstelling. Dit gaat om neveninkomsten van meer dan 17.360 euro. Hiervan wordt dan 8.680 ingehouden op de basis-schadeloosstelling van 124.000 euro per jaar.

De totale korting op de basisvergoeding mag niet hoger zijn dan 35 procent van de schadeloosstelling. In praktijk kan er dus maximaal 43.400 euro per jaar worden gekort.

Reis- en verblijfsvergoedingen

Daarnaast ontvangen Kamerleden ook nog reiskostenvergoeding in de vorm van een Eersteklas OV-chipkaart of een compensatie voor reiskosten. Naast een vergoeding van het woon-werkverkeer ontvangen Kamerleden ook nog een vergoeding van 4.900 euro per jaar voor reiskosten die niet onder het woon-werkverkeer vallen.

Ook interessant: Kamerleden ontvangen een verblijfskostenvergoeding voor de dagen dat zij in Den Haag verblijven. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van de afstand tot de woonplaats naar Den haag.

Beroepskostenvergoeding

Mocht je je afvragen of dit het dan is, dan is het antwoord nee. Jaarlijks ontvangen leden van de Tweede Kamer een beroepskostenvergoeding. Dit jaar is dat een bedrag van 2.975,14 euro.

Dit torentjehoge salaris levert Mark Rutte in met zijn aftreden

Winnaar van verkiezingen op basis van donaties

Mochten de uitslag van de verkiezingen bepaald worden op het aantal donaties per politiek partij, bekijk dan hier de verkiezingsuitslag.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.