Dit kost met fors gestegen gasprijs een warm bad of hete douche
De gasprijs is gestegen tot het hoogste punt in 2024. We naderen de prijs die tot vorig jaar als maximum gold in het inmiddels afgeschafte prijsplafond. Moeten we gaan beknibbelen op bad- en douchebeurten?
Douchen is veel meer dan een hygiënische noodzakelijkheid. Douchen is roerloos onder een waterstraal staan en toekijken hoe de druppels omlaag rollen over de douchewand, om ondertussen te constateren dat allerlei interessante gedachten in de hersenpan opborrelen. Na een half uur voel je je niet alleen van buiten, maar ook van binnen gereinigd. Of geldt dat alleen voor ondergetekende?
De gasprijs bereikt hoogste punt van 2024
Maakt voor dit artikel niet uit. Wat wel uitmaakt, is de vraag of we nog onbezorgd kunnen badderen en douchen in tijden waarin de gasprijs gestaag omhoog kruipt. Aan het begin van deze week berichtten we over de variabele gasprijs per energieleverancier, die in 2025 verder omhoog geschroefd wordt. De prijs van een kuub gas komt rond de 1,40 euro te liggen. Hiermee komt hij gevaarlijk dicht in de buurt van de 1,45 euro die in crisistijd als prijsplafond gold.
Voor ons blijft dit nogal abstract, zo’n wolk gas van een kubieke meter. Vandaar dat we hem omrekenen naar een prijs per warm bad en hete douche.
De prijs van een bad
In een gemiddeld bad past ongeveer 120 liter water. Om deze hoeveelheid water te verwarmen, heb je 0,5172 m3 gas nodig (mits je een HR-ketel hebt, anders is het duurder). Bij een gasprijs van 1,40 euro kost één warm bad 0,72 euro. Hier komt ook nog de prijs van het water zelf bij. Deze bedraagt in 2024 1,13 euro per duizend liter. Voor 120 liter ben je 0,14 euro kwijt. De totaalprijs komt zo uit op 0,86 euro voor een warm bad.
Heb je een groot bad? Dan mag je dit bedrag verdubbelen, want daar past maximaal 250 liter in. Halverwege het koude water weg laten lopen en weer aanvullen met heet water, kost vanzelfsprekend ook extra geld.
De prijs van een douche
De prijs van een douchebeurt kun je zo gek maken als je zelf wil. Door een normale douchekop stroomt ongeveer zes liter per minuut. Water- en stookkosten komen zo neer op 4 eurocent per minuut. Langdouchers die een half uur onder de warme stralen staan te filosoferen, zijn met 1,29 euro een relatief fors bedrag kwijt.
Volgens het CBS doucht de gemiddelde Nederlander echter maar zeven minuten per douchebeurt. Dit kost 0,30 cent. Doe je dit iedere dag? Dan ben je 109,87 euro per jaar kwijt. Al met al niet iets om heel nerveus van te worden. Voor de verwarming van je huis is een gemiddeld gezin 1.280 m3 gas kwijt, oftewel 1.792 euro per jaar bij de huidige gasprijs. Verwarming een graadje omlaag en je kunt onbezorgd douchen en badderen.
De slotsom:
Badmethode | Prijs |
---|---|
Bad | 0,72 euro |
Douche (7 minuten) | 0,30 euro |
Opblaasbaar bad
Ondergetekende is niet alleen een langdoucher, maar ook een badderaar zonder bad in zijn badkamer. Om dit gat op te vullen, kocht ik eerder dit jaar een opblaasbaar bad op Bol. Hier schreef ik voor Manners deze onafhankelijke review over.