Mount Everest beklimmen duurder dan ooit: zo bespaar je €5.000 én files
Als je niet ineenzakt bij een iets te lange file in de death zone, verlaat je de Mount Everest met een ervaring rijker en een flinke zak geld armer. Niet dat we interesse hebben, maar we zijn wel benieuwd hoe groot die zak precies is.
De laatste 850 hoogtemeters op de Mount Everest staan bekend als de death zone. Hier is dermate weinig zuurstof aanwezig, dat je lichaamscellen in rap tempo (ook met extra zuurstofflessen) beginnen af te sterven. Binnen enkele uren moet je de laatste 10 procent van de berg op én weer af, anders kun je zomaar ineenzakken. Geen beste plek om in de file te staan, maar toch gebeurt dit de laatste jaren steeds vaker. Door de populariteit van de hoogste berg ter wereld ontstaan er regelmatig opstoppingen op het laatste stuk. Anno 2025 is de Mount Everest hierdoor dodelijker dan ooit. Elk jaar betalen een stuk of tien (goed getrainde) bergbeklimmers de tocht met de hoogst mogelijke prijs: hun leven. De rest betaalt alleen maar een heleboel geld. Tipje van de sluier: met een modaal inkomen in 2025 heb je aan een jaarsalaris niet genoeg.
De kosten om de Mount Everest te beklimmen
De Nepalese regering geeft elk jaar rond de 800 vergunningen uit om de Mount Everest van de zuidkant te beklimmen. Zo’n vergunning kost 15.000 Amerikaanse dollar per persoon. Daarnaast moet je een bijdrage betalen voor het opruimen van afval (zoals lege zuurstoftanks). Samen met de administratiekosten bedraagt dit ook enkele duizenden dollars.
Kostenpost | Bedrag in dollar |
---|---|
1. Vergunning om Mount Everest te beklimmen | $15.000 |
2. Afvalheffing en andere heffingen | $3.000 |
3. Expeditiekosten (ondersteuning sherpa’s, logistiek, eten en drinken) | $35.000 |
Totaal | +/- $53.000 |
Daarnaast kost het geld om gebruik te maken van de logistiek (touwen, ladders) op de berg, de tenten om in te slapen en acclimatiseren in base camp en de hulp van Sherpa’s. Een gemiddelde expeditie rekent hier in totaal rond de 35.000 dollar voor. Wie het zonder bevoorrading en hulp van sherpa’s meent te kunnen én zijn eigen tent meeneemt, is op zijn goedkoopst met 20.000 dollar klaar. Het totale bedrag komt hiermee uit op 40.000 tot 60.000 dollar. In euro’s mag je van deze prijs om en nabij één duizendtal aftrekken.
5.000 euro en files besparen door in China te starten
Je kunt er ook voor kiezen om de Mount Everest van de noordkant te beklimmen. In dit geval begin je in China aan de tocht. Qua vergunning ben je bij de Chinezen ongeveer 5.000 dollar goedkoper uit. Een ander voordeel is dat dit de minder drukke kant is. Oorspronkelijk werd de beklimming van de noordzijde als moeilijker gezien dan vanuit het zuiden, maar door het gevaar van opstoppingen geldt de noordzijde inmiddels als de ‘makkelijke’ kant.
In Nederland organiseert onder andere Mountain Network beklimmingen van de Mount Everest. Zij houden komende maanden meerdere informatieavonden over het nieuwe seizoen, mocht je geïnteresseerd zijn. Wij slaan over en kijken in plaats daarvan nog eens de Netflix-documentaire over de eerste vrouwelijke sherpa die de Mount Everest beklom.