Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Digitale euro in 2028: voor- en nadelen van gratis crypto-concurrent

De digitale euro (CBDC) is op zijn vroegst in 2028 een wettelijk betaalmiddel en de aanschaf wordt gratis. Wat zijn de voor- en nadelen van deze crypto-concurrent?

Eerder deze zomer werd bekend dat de digitale euro, ook Central Bank Digital Currency (CBDC) genoemd, gratis is aan te schaffen voor gebruikers. Wel komt er een limiet op de hoeveelheid die je mag bezitten, maakte de Europese Centrale Bank bekend tijdens de eerste tussenrapportage over de ontwikkeling van het aankomende wettelijke betaalmiddel. Die limiet is nog niet duidelijk, maar economen van de Europese Centrale Bank (ECB) pleiten voor maximaal 3.000 euro in de eerste fase.

Wat is de digitale euro?

Kort gezegd is de digitale euro een munt die alléén digitaal bestaat. De munt wordt uitgegeven door de ECB en staat ook bekend als digitaal centralebankgeld of central bank digital currency (CBDC). Eén CBDC heeft dezelfde waarde als contant geld (‘chartale’ euro).

Wat is het verschil met de gewone euro?

De digitale euro is een directe claim op de centrale bank (overheid). Die is dus verantwoordelijk voor deze munt. Geld op bankrekeningen is eigenlijk privaat geld, waarvoor de bank verantwoordelijk is. Een claim van de rekeninghouder op de bank. De distributie van CBDC, die ervoor zorgt dat je ermee kunt betalen, gaat echter via banken en betaalinstellingen.

Verschil met crypto: voordelen en nadelen

Er zijn enorm veel soorten digitale valuta, uitgegeven door verschillende partijen. Zo zijn er bijvoorbeeld private stablecoins, betaalmiddelen van bedrijven, los van een overheden. Bekender zijn cryptovaluta, vaak crypto genoemd. Denk daarbij aan bitcoin, ethereum en solana. De digitale euro is digitaal centralebankgeld en verschilt van private stablecoins en crypto.

Voordelen

  • Een digitale euro heeft dezelfde waarde als de chartale euro. De meeste crypto zijn afhankelijk van marktontwikkelingen, en die zijn nogal volatiel.
  • Er is geen commerciële of onbekende partij bij betrokken; de munt wordt uitgegeven door centrale banken (overheid).
  • CBDC valt binnen de eurozone. De digi-coin moet het monetaire stelsel in de eurozone stabieler maken nu er wereldwijd meer digitale valuta als crypto worden ontwikkeld.

Nadelen

  • Zorgen over privacy.
  • Verdringing van anonimiteit rond contante transacties.
  • Zorgen over afhankelijkheid van digitale systemem.
  • Zorgen over cybersecurity.
  • Wantrouwen richting banken, vooral tijdens financiële crises.

CBDC op zijn vroegst in 2028

De Europese Commissie heeft op 28 juni 2023 een wetsvoorstel ingediend dat de introductie van de digitale euro mogelijk maakt; behandeling van dit voorstel kan mogelijk nog enkele jaren duren. De eerste onderzoeksfase is afgerond, maar een digitale munt in het leven roepen is niet zomaar iets. Volgens DNB is de digitale hoogstwaarschijnlijk niet eerder dan 2028 een wettig betaalmiddel. 

Wat vinden banken ervan?

Banken staan positief tegenover de digitale euro, vooral met het ook op stabiliteit van de euro en autonomie van de Europese Unie. Wel moeten de doelen helder zijn. Onder meer daarover is de Nederlandse Vereniging van Banken op dit moment aan het twisten.

DNBVKA

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.