Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 31 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze rekentool vertelt je welk minimumloon jij hoort te verdienen

Met ingang van 2023 is het minimumloon in Nederland harder gestegen dan ooit tevoren. Voor het eerst sinds 1968 steeg het minimumloon met maar liefst 10,15 procent. Binnen de categorie ‘minimuminkomens’ zijn alsnog de nodige verschillen te vinden. Daarom heeft Rijksoverheid een handige tool in het leven geroepen. Weet jij welk salaris je minstens hoort te verdienen?

Het minimumsalaris is afhankelijk van verschillende factoren. Je leeftijd, het aantal werkuren en het standaardaantal werkuren per week zijn van invloed op het minimumloon dat je toekomt.

De rekentool voor minimumloon

Tot een leeftijd van 21 jaar heb je te maken met een minimumjeugdloon. Voor alle werknemers vanaf 21 jaar of ouder geldt in Nederland een wettelijk minimumloon. Toch kan het nog redelijk ingewikkeld zijn hoe hoog dat salaris precies is per specifieke situatie.

Daar komt de rekentool om de hoek kijken. Met een kleine hoeveelheid informatie kun je exact berekenen waar je recht op hebt.

Rekentool Rijksoverheid Voorbeeld, minimumloon
Minimumloon bij een leeftijd van 26 jaar, werkweek van 38 uur, fulltime gelijk aan 40 uur

Bovenstaand voorbeeld laat zien wat je minimaal hoort te verdienen bij een leeftijd van 26 jaar en een werkweek van 38 uur, wanneer de fulltime werkweek gelijk is aan 40 uur. Maandelijks kun je dan rekenen op een inkomen van minstens 1837,68 euro. Dit minimumloon is exclusief 8 procent vakantietoeslag. Daarnaast hoor je voor ieder extra gewerkt uur het minimumuurloon te ontvangen.

Minimumloon bij een leeftijd van 18 jaar, werkweek van 38 uur, fulltime gelijk aan 40 uur

Ben je 18 jaar, maar zijn de omstandigheden verder gelijk aan het voorbeeld van de 26-jarige? Dan kun je rekenen op een fors lager maandinkomen. Als 18-jarige met een werkweek van 38 uur – werkzaam in een sector waarbij een fulltime werkweek gelijk is aan 40 uur – verdien je maandelijks een minimuminkomen van 918,84 euro. Wat als de werkgever dat niet betaalt?

Je salaris is lager dan het minimuminkomen

Wanneer de werkgever een salaris betaalt dat lager is dan het bedrag dat jij hebt berekend via de rekentool, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen. Je kunt de werkgever natuurlijk zélf aanspreken op het feit dat je onderbetaald wordt. In zo’n geval zou de werkgever het loon moeten verhogen én het tekort alsnog moeten uitbetalen. Is jouw baas niet van plan een centimeter mee te geven? Dan kun je terecht bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, die de werkgever een boete zal opleggen. Wil je het zelf oplossen zonder hulp van de Arbeidsinspectie? Dan is er nog de mogelijkheid om naar de kantonrechter te stappen.

Minimumloon in 2023 extra verhoogd: dit wordt het minimale salaris

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.