Deze 10 occasions blijven 100% betrouwbaar
Je wil een auto aanschaffen, maar waar begin je? Ga je voor een splinternieuwe, private lease of een occasion? De voor- en nadelen tussen de drie, check je hier. Ga je voor een occasion? Hieronder vind je tien auto’s die volgens de ervaringen van de ANWB Wegenwacht, het meest betrouwbaar zijn. De uitkomst wordt voor een groot deel gestaafd door de uitkomst van dit onderzoek.
De auto’s in deze lijst zijn geen modellen waar je per se verliefd op wordt vanwege hun eigenzinnige karakter. Het zijn geen rijdende geschiedenisboeken zoals oldtimers, coole youngtimers of supercars. Nee, deze wagens hebben één gemene deler: ze zijn immer betrouwbaar.
Honda Jazz
Waar je ook zoekt, overal wordt de Honda Jazz als zeer degelijk gekenmerkt. Deze auto onderschrijft wat velen roepen: Japanse auto’s zijn uiterst betrouwbaar. De Jazz stamt uit 1983, maar verdween destijds als gauw uit de markt. In 2002 maakte de Japanner een comeback en dat houdt ‘ie inmiddels al een goeie tijd vol. Niet vreemd: het is een vlotte en praktische wagen, met genoeg ruimte en lage gebruikskosten.
Kia Picanto
Ook de Zuid-Koreanen blijken het bouwen van betrouwbare auto’s in de vingers te hebben. De Kia Picanto zag in 2004 het levenslicht en nam vanaf dat moment de markt over in het compacte A-segment. De Picanto is als een labrador: veel mensen hebben er eentje en het is niet een bijster spannende keuze, maar als je karaktereigenschappen bekijkt – snap je de keuze. Daarnaast blijft ‘ie redelijk waardevast.
Lexus CT200h
Ook Toyota bewijst dat Japanners zeer betrouwbare auto’s afleveren. Lexus is namelijk het luxe broertje van Toyota en komt dus uit dezelfde fabriek rollen. ANWB schrijft op hun site dat er vrijwel geen klachten bekend zijn rond de CT200h. Kost je natuurlijk wel een duit, maar dan kun je wel perfecte kwaliteit verwachten en van zeer veel luxe onder de bips genieten.
Mazda 3
Jup, ook het Japanse Mazda weet het voor elkaar te krijgen om in deze lijst te verschijnen. De Mazda 3 is niet echt een verkoopkanon in de middenklasse. Onterecht, want de kwaliteit staat volgens Autoweek als een bankgebouw. Ook als een occasion heb je met de Mazda 3 een uiterst betrouwbare auto te pakken. ANWB meldt wel dat het airbaglampje of het motormanagementlampje soms eigenwijs is, maar dat is schijnbaar makkelijk op te lossen.
Mitsubishi Outlander
Het begint nu echt saai te worden, want ook het Japanse Mitsubishi heeft een plekje weten te bemachtigen in deze lijst. Hoe doen ze het toch? De Outlander is een midsize SUV en oogt robuust. Het paradepaardje van Mitsubishi verscheen in 2003 op de Nederlandse markt en maakte direct veel indruk door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. ANWB beschrijft ‘m als een auto met onkreukbare reputatie, die ook genoeg kracht heeft om een flinke caravan te trekken.
Nissan Micra
Van een SUV, naar een stadsautootje. De Micra kent een aantal voordelen: de auto is zuinig en laag in wegenbelasting. Vanwege de uitstekende reputatie moet je op de tweedehandsmarkt iets dieper in je buidel tasten, maar het resultaat is veel rijplezier en weinig uren in de garage. Wie denkt dat de Micra een vlot ontwikkeld autootje is, heeft het mis. Deze compacte hatchback verscheen in 1983 op de markt en krijgt sindsdien update na update. In 2003 werd ‘ie zelfs uitgeroepen tot beste auto van het jaar. En o ja: het is eveneens een Japanner.
Subaru Impreza
Subaru, zucht… Weer een Japanner. Subaru biedt iets wat veel autoliefhebbers wel kunnen waarderen: vierwielaandrijving. Nadeel: ze worden vaker afgeragd. Mocht je een fraai exemplaar vinden, dan kun je er vergif op innemen dat ‘ie stabiel is. Na de introductie in 1993, werd de Impreza in 1994 pas echt populair toen de 2.0 GT Turbo op de markt verscheen. Niet echt zuinig dus, wel lekker snel.
Suzuki Alto
Over de Suzuki Alto heeft de Wegenwacht volgens de ANWB nooit iets te melden. Hij doet wat ‘ie moet doen en doet dat goed. De Alto bestaat enkel als vijfdeurs en met een driecilinder 1,0-liter benzinemotor, die goed is voor 68 pk. Niet heel spannend dus, maar wel laag in kosten en handzaam. En Japans.
Toyota Auris
Met de komst van de Toyota CH-R, wil de grootste autofabrikant op deze aarde laten zien dat ze niet enkel saaie designs de wereld in slingeren. De Toyota Auris hoort nog niet tot deze generatie, maar is wel betrouwbaar. Je kan niet alles hebben. De Auris kent volgens de Wegenwacht amper storingen, wat ook geldt voor de Prius. De Auris draait al sinds jaar en dag mee, maar verscheen de eerste veertig jaar als de Corolla op de markt. Deze auto heeft z’n sporen inmiddels verdiend en doet het ook als occasion meer dan prima.
Toyota Verso
Totoya behoort niet voor niks tot de grootste multinationals op aarde, het Japanse merk doet niks anders dan betrouwbare auto’s produceren. De absolute hoogvlieger als het op betrouwbaarheid aankomt, is de Verso. Indien je hem bij een dealer koopt, kan er volgens de ANWB simpelweg niks fout gaan. Echt spannend is ‘ie niet, wel zuinig en degelijk.