9 historisch onjuiste details in Napoleon die de film onthoofden
Het eerste buskruit van de blockbuster werd deze week afgevuurd. Maar vrijwel meteen volgde een parade vol gemor over feitelijke onjuistheden. Dit zijn de details waarvoor historici Napoleon naar de guillotine sturen.
Regisseur Ridley Scott overleefde grotendeels de eerste barrage aan reviews.
Maar het Franse volk en geschiedkundigen zitten inmiddels op het paard, klaar voor een frontale cavalerieaanval.
Details in Napoleon waar historici over struikelen
Eerst alvast de riposte van Ridley Scott op deze historici: “Get a life.” Nu de schermutselingen geopend zijn, kan de veldslag over details in Napoleon beginnen. Maar niet in Toulon.
1. Napoleon niet bij onthoofding Marie Antoinette
De oneindige blik van Napoleon was niet op de onthoofding van Marie Antoinette gericht, maar op de blokkade van de Engelsen in Toulon, zo’n 800 kilometer ten zuiden van Parijs. Wel was de – niet eens zo – kleine generaal bij de arrestatie van de koningin en Louis XVI in 1792, een jaar voordien.
2. Haar af, hoofd af
Overigens was het haar van Marie Antoinette gekortwiekt om de guillotine haar werk vlotjes te laten doen. Geen lange blonde lokken zoals in de film, dus.
3. Zelf aristocraat
He came from nothing. Coole zin voor op een poster. Behalve dat de vader van Napoleon een aristocraat was, en zijn zoon daardoor makkelijker werd toegelaten op de officiersschool. Na de dood van zijn vader, moest hij vanwege de plotse halvering van zijn inkomen, wel twee jaar van zijn studies in één afwerken. Het was de eerste Corsicaan die de École Militaire afrondde.
Tijdens zijn schoolperiode was hij tevens een felle voorstander van de Corsicaanse onafhankelijkheid van Frankrijk. Zijn hart bloedde dus lang niet altijd rood, wit en blauw.
4. Amerikaans, Frans of Corsicaans?
Joaquin Phoenix spreekt dan wel Amerikaans in de film, dat is niet de tongval waar historici op hoopten. Napoleon had naar verluidt een zwaar Corsicaans accent en leerde nooit foutloos spellen in het Frans. De brieven aan Joséphine waren even tenenkrommend als romantisch.
5. Joséphine en Elba
In de film lijkt het alsof Napoleon door vermeende ontrouw van Joséphine zijn ballingschap op Elba zo snel mogelijk wil verlaten. Eens terug in Frankrijk hoort hij van haar verslechterende gezondheidstoestand en komt hij net te laat om afscheid te nemen van zijn geliefde. Echter overleed madame de Beauharnais al op 29 mei 1814, toen hij nog vastzat op het eiland. De verbannen keizer verbleef er van 4 mei 1814 tot 26 februari 1815.
6. Piramides bij de neus genomen
De wel zogenaamde Slag bij de Piramides in 1798 vond niet plaats aan de piramides van Gizeh, maar een aantal kilometers verderop. Dat Napoleon er een kanonskogel op afvuurde kan dus niet. Ook de wijdverspreide claim dat de neus van de Sfinx door zijn troepen werd beschadigd, klopt meer dan waarschijnlijk niet.
7. Door het ijs zakken
Het magnum opus van Napoleon, de Slag van Austerlitz in 1805, werd niet gewonnen zoals vertoond in de film.
Ook was er green groot meer aanwezig, maar eerder kleine vijvers. Na de veldslag bleek er maar een klein aantal soldaten in verdronken.
8. Napoleon te paard in Waterloo
Napoleon was een matige tot slechte paardrijder. Zijn cavalerieaanval op het einde van de Slag van Waterloo vond nooit plaats.
9. Geen apotheose met Wellington
Napoleon ontmoette nooit zijn grote aartsvijand, de hertog van Wellington. Verder dan een een blik in de verrekijker tijdens de Slag van Waterloo kwam het niet. Ook zette hij nooit voet aan Britse grond en werd hij zo snel mogelijk op een schip gezet richting Sint-Helena.