9 details in Glass Onion: A Knives Out Mystery die je gemist hebt
De kans is groot dat je Glass Onion: A Knives Out Mystery al hebt gezien. Maar of deze geniale details in de Netflix-hit je ook zijn opgevallen, durven we te betwijfelen. Van obscure referenties tot een populaire videogame die het verhaal al in het begin verklapt. Spoiler alert!
Overtreft de sequel het origineel? Volgens de cijfers in ieder geval wel. Glass Onion staat momenteel op de tiende plaats van de best bekeken Netflix-films in de maand na release. Daar zal de uitstekende chemie tussen alle sterren van de cast vast iets mee te maken hebben. Het vervolg op Knives Out is dan ook een verhaal over valse vrienden, gemaakt door echte maten.
En het passieproject van Star Wars-regisseur Rian Johnson kan overigens nog heel wat plaatsjes goed maken. Na een korte ronde in de bioscoop verscheen de film pas op 23 december op het streamingplatform. Maar over tot de orde van de dag.
Geniale details in Glass Onion: A Knives Out Mystery
In Glass Onion zit een schatkist aan geniale details verborgen. De meeste interessante weetjes en feitjes over de Netflix-film hebben we voor je op een rij gezet. Te beginnen met de titel.
Glass Onion dankt zijn naam aan The Beatles
Glass Onion is een verwijzing naar het gelijknamige nummer van The Beatles, een van de favoriete bands van Rian Johnson. Volgens de regisseur is de oplossing van het moordmysterie namelijk van in het begin zichtbaar in verschillende lagen van het verhaal. Alsof het plot een ajuin van glas is waarvan de doorzichtige lagen een glimp geven op de kern van waarheid.
Bovendien is het Beatles-liedje zelf een enigmatische verklaring van de mythische oorsprong van de band. Toch kwam Johnson er bij toeval op.
“Ik zal heel eerlijk zijn. Ik pakte letterlijk mijn iPhone en doorzocht mijn muziekbibliotheek met het woord glas. Er moeten toch goede liedjes over glas bestaan. Ik had zoiets van: is het een glazen fort? Is het een glazen kasteel? Is het een glazen man? Het eerste wat naar boven kwam, omdat ik een grote Beatles-fan ben, was Glass Onion“, vertelde hij daarover aan Netflix.
Ook de titel van de eerste film komt trouwens uit de muzikale wereld. Knives Out is tevens de naam van een plaat, namelijk van Radiohead.
Wéér een James Bond-collega van Daniel Craig
Voor de tweede maal op rij heeft Daniel Craig de rol van Benoit Blanc op zich genomen. En voor de tweede maal op rij deelt hij het scherm met een collega die hij nog kent van zijn dagen als James Bond. In Knives Out speelt hij de pannen van het dak met Ana De Armas, de Spaanse schone die ook al een Bondgirl was in No Time To Die. En in Glass Onion moet hij net zoals in Spectre afrekenen met Dave Bautista.
Hopelijk sloeg hij de neus van de professionele worstelaar deze keer niet tot moes.
Verborgen kunstreferenties
Er zijn heel wat leuke kunstreferenties te vinden in Glass Onion.
Mark Rothko
Eerst en vooral een schilderij van Mark Rothko, dat vaak centraal in beeld komt, maar omgekeerd is opgehangen om aan te geven hoe weinig miljardair Miles Bron daadwerkelijk van kunst kent.
God I love a Rothko reference. Miles is DUMB dumb. #GlassOnionAKnivesOutMystery #GlassOnion pic.twitter.com/tnfGEKu27L
— nathan o koopa (@nathanOkoopa) December 24, 2022
Fight Club
En heb je dit likje verf zien hangen?
In Glass Onion: A Knives Out Mystery wordt miljardair Miles Bron gespeeld door Edward Norton, die samen met Brad Pitt het sterrenduo vormde voor Fight Club. Op het schilderij hierboven is het gezicht van Norton op het lichaam van Pitt geplakt als duidelijke knipoog naar de cultfilm (die je niet op Netflix, maar op Disney+ streamt).
Michel Basquiat
In dezelfde ruimte hangt ook hetzelfde Michel Basquiat-schilderij dat niet toevallig onlangs voor een fortuin werd verkocht aan een anonieme koper (alluderend op Miles Bron).
Jacques Louis-David
Nog eentje om het af te leren. Wanneer het hoofdpersonage van Glass Onion: A Knives Out Mystery, Benoit Blanc, in een badkuip zit te weken met zijn laptop, toont het brede shot van de badkamer dezelfde compositie als ‘De dood van Marat’ van Jacques Louis-David uit 1793. Op dit schilderij wordt Jean-Paul Marat, een Franse revolutionair en filosoof, vermoord in zijn badkuip afgebeeld, met zijn arm over de rand van het bad gedrapeerd.
Marat houdt een briefje vast van zijn moordenaar, een vrouw die hem bedroog na het vragen om zijn hulp bij het blootleggen van een samenzwering. Deze verwijzing is een opzettelijke misleiding; het suggereert namelijk dat Blanc een doelwit of een slachtoffer kan zijn van de persoon die hem de uitnodiging geeft (wat later Helen blijkt te zijn, die volkomen onschuldig is).
Among Us
In diezelfde badkuip speelt Blanc de populaire lockdown-game Among Us waarin spelers onder elkaar moeten uitmaken wie de ‘imposter‘ is. Ironisch genoeg bakt de Netflix-detective er maar weinig van en raden zijn vrienden meteen dat hij de bedrieger is. Maar later in het verhaal slaagt hij erin Helen te helpen die zich als haar zus voordoet. Een ‘imposter’ dus.
https://youtu.be/s7ZjDlWahKc
De multiplayer-maten van Daniel Craig zijn bovendien Hollywood-componist en scenarist Steven Sondheim en actrice Angela Lansbury. Lansbury was de ster van de oude maar gouden detectiveserie Murder, She Wrote en Sondheim heeft The Last of Sheila bedacht, een film over een groepje vrienden die door een miljardair worden uitgenodigd om een fictief mysterie op te lossen. Herkenbaar?
Glas uit de Maltese Falcon (1941)
Een van de tentoongestelde stukken in Glass Onion: A Knives Out Mystery is een glazen (of kristallen) versie van het valkenbeeldje uit de klassieker The Maltese Falcon (1941), een genrebepalende film noir met Humphrey Bogart als detective.
Peperduur jacht bestuurd door echte kapitein (en te huur)
Het jacht, echte naam Aquarius, wordt in de film bestuurd door de eigenlijke kapitein en is te huur voor 228.000 dollar per week.
Check ook de negen geniale details in hitserie Wednesday die je hoe dan ook hebt gemist.