Demy (30) over zijn schuld: ‘Het is zuur’
Altijd een stukje maand over aan het einde van je geld: Demy weet hoe vervelend dat is. Hij leende om rond te kunnen komen en zit nu met een schuld. In deze serie over praten over geld, die we samen met Rabobank maken, deelt hij zijn tips om met geldzorgen om te gaan.
Krap bij kas zitten; het is een beetje inherent aan het studentenleven, zegt Demy (30). Hij ging als kersverse student op kamers. Hoewel zijn ouders zijn studie betaalden, kwam de rest voor eigen rekening. “Als je thuis woont, heb je totaal niet in de gaten wat het nu echt allemaal kost. De huur kon ik niet betalen van mijn studiebeurs, laat staan de boodschappen, abonnementen en het studentenleven. Je wilt ook eens met je vrienden een terrasje pakken.”
Geen vetpot
Een bijbaantje had hij wel, maar zelfs dan was het geen vetpot voor Demy. “Eerst gebruikte ik mijn spaargeld om rond te komen of werkte ik extra veel in de vakanties, maar na drie jaar ben ik toch gaan bijlenen. Mijn laptop ging kapot en ik moest echt een nieuwe hebben, dat geld had ik niet zomaar liggen.”
Met vrienden kwam het thema ‘weinig te besteden hebben’ ter sprake. “Als studenten zit je allemaal in hetzelfde schuitje.” Over de financiële zorgen die daardoor ontstonden, hadden ze het niet. “Terwijl ik er echt wel stress van had.” Na vijf jaar had Demy geen diploma, maar wel een baan. Het gevolg: hij moest zijn complete studiebeurs, de lening en de ov-kosten die al die tijd waren vergoed, terugbetalen.
Boontjes doppen
Zijn geluk: over het afbetalen van een studieschuld mag je vijftien jaar doen en je betaalt naar rato. “Ik kon doorgroeien naar een leidinggevende functie en deelde de woonlasten met de vriend met wie ik het appartement deelde, dus ik redde het allemaal wel. Het aflossen van de schuld was te overzien.”
Dat veranderde nadat hij verhuisde naar een eigen studio en hij een andere functie kreeg, waarin hij minder ging verdienen. “Ik moest met minder geld meer betalen en rondkomen werd weer heel lastig. Ik leende soms even van mijn ouders en betaalde dat de maand erop terug, maar zo begin je elke maand met een achterstand. Met mijn ouders besprak ik die zorgen wel en zij gaven aan dat ze konden bijspringen indien nodig. Het is fijn als je weet dat er mensen zijn op wie je kunt terugvallen, maar het voelde ook vervelend. Ik wilde heel graag mijn eigen boontjes doppen.”
Minder terrasjes
Demy besloot het anders aan te pakken. “Ik ging mijn inkomsten en uitgaven strak bijhouden en keek waarop ik kon besparen zodat ik de maandelijkse kosten kon drukken. Dus ook minder vaak een terrasje pakken, maar bijvoorbeeld bij iemand thuis afspreken. Ik wilde in elk geval mijn boodschappen kunnen betalen.” Toen hij ging samenwonen met zijn vriendin gingen zijn lasten omlaag. Ook kreeg hij een andere baan met meer inkomen. “Ik ging van net in de min naar elke maand kunnen sparen.”
De periode waarin hij geldzorgen had, heeft wel zijn vruchten afgeworpen. “Ik kijk nu anders naar mijn geld. Als ik mijn salaris krijg, check ik voordat ik iets uitgeef eerst wat ik deze maand overhoud. Ook spaar ik voor mijn buffer. Vroeger moest ik negen van de tien keer bij mijn ouders aankloppen als er iets kapotging en moest worden vervangen, nu heb ik geld achter de hand. Het is zo veel makkelijker om geld uit te geven dan te houden, maar het lukt me om de juiste keuzes te maken omdat ik mijn spaargeld zie groeien.”
Rust en vrijheid
Wat het hem, naast spaargeld, oplevert? “Rust en vrijheid. Ik heb meer inzicht en daardoor grip op mijn geld. Als er iets verandert in mijn situatie pas ik mijn overzicht aan en zie ik hoeveel ruimte ik nog heb.” Van de schuld is hij nog niet af. “Die is onderdeel van mijn vaste lasten. Het is zuur geld, maar wel behapbaar.”
Zijn tips voor mannen die ook meer grip willen op hun geld: “Kijk eerst eens wat er binnenkomt en wat je uitgeeft. Ik heb ingesteld dat ik bij elke afschrijving een melding krijg in de Rabo App. Zo kan ik goed bijhouden wat er wordt afgeschreven. Een andere tip is een tweede rekening openen of een potje maken voor je boodschappen en andere variabele uitgaven, zodat je dit gescheiden kunt houden van de vaste lasten. En: spaar automatisch en zorg dat het bedrag net nadat je salaris is gestort, wordt afgeschreven. Dan zie je meteen wat je overhoudt om leuk van te leven.”
Geldzorgen? Het kan iedereen overkomen. Vooral nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen. Praten over je geldzorgen vermindert financiële stress en geeft meer inzicht in je geldzaken. Je kunt met je vragen terecht bij het Rabo Team Hulp bij Geldzorgen. Dit team biedt een luisterend oor en kijkt samen met jou naar oplossingen. Het is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven.