Deadpool & Wolverine polariseert filmcritici: vermakelijk en vermoeiend
Sinds afgelopen woensdag kun je ook in de Nederlandse bioscopen Deadpool & Wolverine checken, bijna zes jaar na de tweede Deadpool-film. Schiet Marvel Studios eindelijk weer in de roos? We maken de balans op.
De film is op meerdere manieren speciaal: de blockbuster markeert niet alleen het MCU-debuut van zowel Deadpool als Wolverine, maar is ook een soort lakmoesproef voor Marvel Studios.
Deadpool & Wolverine: potentiële megahit
Na tegenvallende film na film, het ingrijpen van Disney-CEO Bob Iger en de daaruit voortkomende teruggeschroefde output moet Deadpool & Wolverine het tij gaan keren voor Marvel Studios. Als topscoorder Deadpool zelfs niet meer de fans de bioscoopzaal weer in weet te krijgen, dan is het echt goed mis.
Hollywood-analisten rekenen alvast op een gigantisch eerste box office-weekend van 370 miljoen dollar. Er hangt dus niet alleen veel van de superheldenfilm af, maar de verwachtingen zijn ook op omzetvlak enorm.
Terwijl we de eerste daadwerkelijke bioscoopcijfers afwachten, hebben ook critici en andere journalisten de kans gekregen om Deadpool & Wolverine alvast te aanschouwen. Nu het embargo verlopen is stroomt het internet vol met reviews, waardoor we voorzichtig de balans op kunnen gaan maken: schiet Ryan Reynolds voor de derde keer in de roos, of is de film daadwerkelijk Marvel’s “grootste fout tot nu toe”, zoals de studio Deadpool & Wolverine grappend noemt in marketingmateriaal?
Reviews stromen binnen
Met een degelijke 80 procent op Rotten Tomatoes scoort de Marvel-film op het moment van schrijven iets lager dan de vorige twee Deadpool-films (respectievelijk 85 en 84 procent). Dat betekent dat 80 procent van alle verzamelde reviews van prominente critici positief zijn.
Toch weet de eerste 18+-film van Marvel Studios dus lang niet elke recensent te overtuigen, met de consensus dat de film “zowel vermakelijk als vermoeiend” is.
“Als je 7.000 grappen naar het scherm gooit in de hoop dat er iets van blijft hangen, zullen er zeker een paar blijven hangen,” aldus Jordan Hoffman van Entertainment Weekly. “Ik heb meerdere keren gelachen; ik ben geen monster.”
Geen gamechanger
Daarmee heb je direct wel de kern te pakken van vrijwel elke review: de humor en zelfspot maken Deadpool & Wolverine zeker de moeite waard voor Marvel-fans, maar verwacht geen Endgame-achtige gamechanger. Critici hebben het duidelijk over een vermakelijk tussendoortje, een leuke ervaring voor Marvel-fans.
“Voor het kernpubliek zullen de grappen genoeg beloning zijn, ook al zal de rest van ons misschien kronkelen als de slordig geënsceneerde actie repetitief wordt, de plotten lukraak en de humor zo zelfbewust dat de film in zijn eigen kont dreigt te verdwijnen,” concludeerde The Hollywood Reporter bijvoorbeeld.
Gezien de recente output van Marvel Studios is dat eigenlijk al fantastisch nieuws. Of, zoals de huisrecensent van Total Film scherp opmerkt: “De zelfbenoemde messias van de MCU heeft misschien niet voor een complete koerscorrectie gezorgd, maar hij levert wel een crowdpleaser boordevol actie en grappen af die de franchise een broodnodige oppepper geeft.”
Weg omhoog?
Dus nee, Deadpool is niet de messias die Kevin Feige en co. nodig hebben om het Marvel Cinematic Universe weer op magische wijze op de rit te krijgen, maar dat verwachten van een meta-grappenmaker is wellicht simpelweg ook niet realistisch.
Voor Marvel Studios is het wél een teken dat je de fans kunt bekoren, met bovendien nu ook extra schaakstukken om mee te spelen voor toekomstige films die wél het tij moeten gaan keren: de X-Men. Voor een lesje in hoe je wél ijzersterke superheldenverhalen vertelt, kun je in de tussentijd terecht bij deze verrassende Netflix-hit.