De prijs die jij moet betalen voor wegwerpverpakkingen vanaf 1 juli
Een afhaalmaaltijd in plastic mee naar huis, een milkshake met een plastic deksel en een koffiebeker van plastic; lastig weg te denken, maar vanaf 1 juli gaat er toch het een en ander veranderen. De verpakkingen mogen nog wel, maar de klant betaalt. Dit staat je te wachten.
Sowieso wordt het leven per 1 juli op bepaalde vlakken duurder. Zo gaan we vanaf dit weekend meer betalen aan de pomp en ouders ontvangen minder kinderbijslag. Maar ook je koffie to-go krijgt wellicht een hogere prijs. En dat heeft alles te maken met veranderingen rondom plastic wegwerpmateriaal.
Nieuwe regels voor wegwerpverpakkingen
Waar ondernemers tot nu toe gratis plastic wegwerpverpakkingen voor maaltijden en dranken mochten meegeven, wordt dat vanaf morgen anders. Per 1 juli moeten onder andere horeca-eigenaren en supermarkten een prijs doorrekenen aan de consument wanneer er eten of drinken wordt verkocht in zo’n plastic wegwerpverpakking. De regels komen voort uit de Europese Single Use Plastics-richtlijn, die sinds 3 juli 2021 van kracht zijn.
Plastic wegwerpbakjes worden duurder, maar de snack die daarin zit, daar durft geen beleidsmaker de vingers aan te branden, zegt @pieterderks: "Heel fijn hoor, dat de McDonalds geen plastic rietjes meer gebruikt, maar er ligt nog wel een paar kilo ontbossing op de grillplaat." pic.twitter.com/iD1qI0vlvg
— De Nieuws BV (@denieuwsbv) June 28, 2023
De verkopende partij mag zelf de prijs bepalen, maar de kosten moeten apart op de afrekening worden vermeld. Dan weet je als consument precies wat die verpakking je heeft gekost. Daarnaast moeten ondernemers een optie aanbieden voor een herbruikbare verpakking. De herbruikbare verpakking kan dan aan de consument worden verkocht – of worden gebruikt in ruil voor borg. Toch zijn er natuurlijk genoeg maaltijden in de supermarkt waarbij een herbruikbare verpakking lastig wordt. Daarom zul je daar dus altijd extra betalen voor de plastic wegwerpverpakking. Een andere mogelijkheid: wegwerpverpakkingen zonder plastic. Want die zijn nog wel gratis.
De prijs die wordt betaald
Naast de prijs die we betalen voor plastic wegwerpverpakkingen in de vorm van milieudegradatie, gaan we straks ook een financiële prijs betalen. Rijksoverheid heeft richtlijnen opgesteld voor ondernemers voor de prijzen die zij in rekening kunnen brengen voor het materiaal.
Plastic product | Financiele richtlijn |
---|---|
Wegwerpbeker | 0,25 euro |
Wegwerkverpakking maaltijd | 0,50 euro |
Voorverpakte portieverpakking | 0,05 euro |
Tijd dus voor een eigen tupperware en koffie to-go beker in je tas, want met een wekelijkse koffie onderweg en tweemaandelijks een afhaalmaaltijd, ben je op jaarbasis al 25 euro aan verpakkingsmateriaal kwijt. Mits de richtlijnprijzen worden gehanteerd, tenminste.
Zoveel flesjes statiegeld moet je inleveren om miljonair te worden