De nadelen van fitness (ja, ze bestaan)
Hoewel de kop boven dit artikel wellicht suggereert dat fitness een negatieve bezigheid is, willen we dat idee direct uit de weg helpen. Beweging is goed voor je fysieke en geestelijke gezondheid, punt. Hoewel fitness en een gezonde levensstijl populairder lijken dan ooit, zijn er ook zeker nadelen te noemen. En die zijn soms best basaal en simpel, maar daardoor niet minder waar.
Blessures tijdens fitness
Het meest voor de hand liggende nadeel is het feit dat fitness de kans op blessures aanzienlijk verhoogt. Hoewel we allemaal met de houding van een pro de gym binnenwandelen, is het correct uitvoeren van een oefening best lastig. Een verkeerde beweging kan voor flink wat pijn in je lichaam zorgen. Een langdurige foute aanpak kan zelfs chronische, negatieve gevolgen hebben. De juiste kennis van fitness is daarom essentieel. Het internet staat bol van de tips, maar een toegankelijk en correct overzicht met informatie vind je uiteraard in onze health-sectie.
Altijd ontevreden over fitness resultaten
Een vaak gehoord geluid, is het gevoel van permanente ontevredenheid. Hoe hard je ook traint en op je voeding let, je lichaam neemt nooit de vorm aan waar je zo hard voor werkt. Het kan altijd droger of groter. Kritisch zijn is essentieel om doelen te bereiken, maar een constant gevoel van ontevredenheid doet weinig goeds voor je zelfbeeld. En dat terwijl het ontbreken van blokjes jou gestolen kon worden vóór je begon met ijzervreten. Toen kon je nog zonder schuldgevoel genieten van een meesterlijke burger, zoals de variant hieronder (een overzicht met meesterlijke burger-recepten, vind je hier).
Je kunt niet genieten van (ongezond) eten
Vanaf het moment dat je serieus aan de slag gaat, is genieten van calorierijk voedsel dan ook verbannen naar het rijk der vergetelheid. Op cheat day (8 regels voor een geslaagde cheat meal, vind je hier) kun je flink losgaan, maar kun je van die cheats nog genieten zónder schuldgevoel? En een avondje buizen tot falen, kun je daar nog ongegeneerd doen of komt je interne fitness coach na het vierde biertje z’n stem laten horen? Bewustzijn is goed, maar kan soms heel irritant zijn. Net als het schuldgevoel, indien je de teugels toch hebt laten vieren.
Relaties veranderen
Het klinkt als iets dat verwaarloosbaar is, maar de relatie met je partner, familie of vrienden wordt wel degelijk anders zodra jij besluit om je levensstijl om te gooien. En daar kan niet iedereen makkelijk mee omgaan. Een romantisch avondje op de bank met jullie favoriete brownies? Ain’t gonna happen. Bier met shoarma op een verloren zaterdavond (de betere avonden)? Nope. BBQ op zondagavond? Salade voor jou. De sociale druk kan best groot zijn, net als het verlangen om de rem los te laten.
Je voelt schuld wanneer je niet traint
Over schuldgevoel gesproken; níét naar de sportschool gaan, voelt alsof je een misdaad hebt gepleegd. Ergens maar goed, want dit plichtsgevoel brengt je in beweging. Anderzijds: hoe lekker is het om niet constant de drang te voelen om de sportschool in te ruilen voor gezelligheid bij je maten? Een uit de hand gelopen vrijmibo of een schaamteloze avond Netflix and chill moet kunnen, maar zorgt in de praktijk juist voor veel onrust. Want je moet eigenlijk nog sporten. Niet naar de gym gaan, voelt als falen. Ook als je eigenlijk helemaal niet faalt, maar je prioriteiten aanpast naar het moment.
Door de pijn heen bijten
En dan is er nog een laatste, fysieke factor: spierpijn. Soms lekker, vaak ook irritant. Actief fitnessen komt in de praktijk neer op ruggengraat tonen en door de pijn heen bijten. Maar zo nu en dan ben je die constante pijn weleens zat. Geen quinoasalade met broccoli op de wereld die deze ergernis wegneemt.
Balans
In het echte leven zijn er maar weinig mannen voor wie het kweken van een sixpack is weggelegd. Lekker sporten en gezond eten is goed voor alles, net als ongegeneerd genieten van de lusten van het leven. Op z’n tijd. Balans is de sleutel naar succes.