Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 16 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

CEO verdubbelt salaris werknemers, levert zelf in en dit is het resultaat

Misschien ken je de naam Dan Price wel. Zes jaar geleden kwam de CEO van de Amerikaanse betalingsdienstverlener Gravity Payments in het nieuws, nadat hij een basissalaris van 70.000 dollar instelde voor zijn werknemers. Daarvoor moest hij inleveren op zijn eigen salaris.

Veel mensen dachten dat dit de ondergang van het bedrijf zou zijn. Nu, na zes jaar, heeft Dan Price een interview gegeven waarin hij vertelt wat precies de gevolgen zijn geweest van zijn keuze.

Basissalaris van 70.000 dollar

In 2015 kondigde Dan Price aan dat al zijn 120 werknemers vanaf dat moment op een standaard jaarsalaris van 70.000 dollar, omgerekend bijna 60.000 euro, konden rekenen. Tot zijn aankondiging bood Gravity Payments een basissalaris van 35.000 dollar, omgerekend bijna 30.000 euro. In andere woorden: het jaarsalaris van veel werknemers werd verdubbeld.

Dat geld moest natuurlijk ergens vandaan komen, dus sneed Dan Price aanzienlijk in zijn eigen salaris van 1 miljoen dollar. De CEO deed dat met liefde. Volgens hem zou het bedrijf alleen maar groeien als alle werknemers genoeg verdienden om voor zichzelf te zorgen.

Veel mensen begrepen de keuze niet. “Over het algemeen voorspelden media dat het bedrijf zou falen”, zegt hij in een interview met Business Insider. “In sommige gevallen juichten ze dat zelfs toe.” Inmiddels is hij ervan overtuigd dat hij het tegendeel heeft bewezen.

Salaris verdubbelen en zelf inleveren: het resultaat

Dit is wat er gebeurde in de afgelopen zes jaar, nadat hij de werknemers in zijn businessmodel centraal stelde.

  • Elk jaar vertienvoudigde het aantal werknemers dat voor het eerst een huis kocht
  • 70 procent van de werknemers was in staat schulden af te lossen
  • Het personeel kreeg tien keer meer kinderen dan voorheen
  • Het bedrijf verdriedubbelde het aantal betaalverwerkingen voor kleine bedrijven
  • Gravity Payments vertienvoudigde de omzet

In tegenstelling tot wat veel mensen dachten, steeg de omzet elk jaar, tot het jaar 2020. Net als veel andere bedrijven kreeg Gravity Payments dankzij corona een klap te verduren. De omzet daalde dat jaar met 50 procent. Maar doordat Dan Price in zijn personeel heeft geïnvesteerd, is het bedrijf de pandemie zonder echte kleerscheuren doorgekomen.

Werknemers waren vrijwillig bereid om salaris in te leveren, zodat er geen ontslagen hoefden te vallen. Inmiddels is het bedrijf weer hersteld en worden alle werknemers weer gewoon met de volle pond betaald. Mensen die hun salaris inleverden, zijn gecompenseerd toen het bedrijf weer herstelde.

Je werknemers centraal stellen als CEO

Daar zit ook meteen de kracht van zijn keuze: de loyaliteit van zijn werknemers is erg groot. In 2016 gaven ze Price zelfs een Tesla cadeau om hem te bedanken. En waar veel bedrijven moeite hebben met de juiste mensen vinden, krijgt Gravity Payments ongeveer driehonderd relevante sollicitaties per openstaande vacature. Dat is ook niet gek met een basissalaris van 70.000 dollar, ongelimiteerd ouderschapsverlof en veel vakantiedagen.

https://www.youtube.com/watch?v=kgF9ohgylWY&t

In het interview met Business Insider zegt Price dat hij het belachelijk vindt dat de rijkdom vooral naar de mensen aan de top gaat. “Als je hierbij optelt dat de kosten van huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs tegelijkertijd volledig uit de hand zijn gelopen, hebben we een onhoudbare situatie gecreëerd.”

Tegen de stroom in

Daarom is Dan Price in de toekomst van plan de salarissen nog verder te verhogen. “Producten worden elk jaar duurder, dus als ons minimumsalaris niet omhoog gaat, gaat het eigenlijk omlaag”, zegt hij. Zijn wordt extra bijzonder als je het naast een recente analyse van het Economic Policy Institute legt. Daaruit blijkt dat CEO’s gemiddeld 351 (!) keer meer betaald kregen dan hun werknemers vorig jaar.

https://www.manners.nl/verschil-salaris-ceos-gemiddelde-werknemer/

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.