Deze bizar snelle hypercar komt uit een 3D-printer
De Amerikaanse autofabrikant Czinger heeft het productiemodel de 21C onthuld. Het merk bouwt de hypercar niet aan een lopende band, maar schroeft onderdelen uit een 3D-printer met de hand vast.
Ondanks dat de auto een hybride aandrijflijn heeft, is de auto niet zwaar en heeft hij een perfecte gewichtsverdeling. Dankzij het gebruik van een 3D-printer kon de fabrikant de onderdelen heel nauwkeurig en lichter ontwikkelen.
Hybride aandrijflijn
De 1.240 kilogram zware hypercar beschikt over een V8 met twee turbo’s. De motor heeft een slagvolume van 2,88 liter en levert samen met de twee elektromotoren op de vooras 1.250 pk bij 11.000 toeren per minuut. Met een optionele upgrade krijgt de Czinger 21C nog eens 100 pk extra.
Met al dit vermogen sprint de Amerikaanse hypercar van 0 naar 100 kilometer per uur in 1,9 seconden, van 0 naar 300 kilometer per uur in 13,8 seconden en van 0 naar 400 kilometer per uur in 27,1 seconden. Het feest stopt pas bij een topsnelheid 452 kilometer per uur.
Naast het verbruiken van energie kan de Czinger 21C ook energie opwekken. De hypercar beschikt niet alleen over regeneratieve remmen, maar de accu wordt ook opgeladen als de motor draait. Krachten van de motor worden via tandwielen naar een generator gestuurd.
Emissieloos rijden met hypercar uit 3D-printer
Vaak leveren dit soort veelvermogende hypercars alleen het maximale vermogen op speciale brandstof. Hoewel dit waarschijnlijk ook bij de Czinger 21C het geval is, drinkt de V8 meerdere soorten brandstof. Zo rijdt de auto op koolstof-gerecycled methanol (een soort alcohol). Hierdoor kan de hypercar ’emissieloos’ rijden.
In totaal laat de fabrikant tachtig exemplaren van de auto uit een 3D-printer rollen. Naast de straatversie komt er ook nog een circuitversie op de markt. Hoeveel de Czinger 21C kost, is nog onbekend. Naast deze hypercar wil het merk nog meer exclusieve prestatiegerichte auto’s op de markt brengen.
Bizar: met deze 1.400-pk sterke hypercar mag je de openbare weg op