Cryptocurrencies uitgelegd: Dogecoin (Ð), van grap naar waardevolle munt
De cryptocurrency Dogecoin is misschien wel de meest waardevolle grap ooit. Maar hoe is deze munt eigenlijk ontstaan? Wij vertellen het bijzondere verhaal achter Dogecoin, en hoe deze grap tot een wereldberoemde cryptomunt uitgroeide.
In de rubriek ‘Cryptocurrencies uitgelegd’ kijken we naar het ontstaan en de eigenschappen van verschillende cryptocurrencies. In het tweede deel behandelen we Dogecoin.
De Doge meme
Het symbool ‘Ð’ werd in 2013 aan Dogecoin gehangen. De coin was als grap bedoeld richting de Bitcoin-wereld en verwijst naar de meme van een Shiba Inu-hond (de Doge meme). De hond werd onderdeel van het logo van de cryptocurrency.
Maar ondanks dat het een grap was, hadden de oprichters Billy Markus en Jackson Palmer wel een duidelijk doel met Dogecoin: een cryptomunt voor het volk maken. Omdat Bitcoin erg duur is – en naar verwachting nog meer in waarde zal stijgen – brachten zij een digitale munt op de markt die niet schaars wordt.
Oneindig minen van de Dogecoin
Dit komt doordat Dogecoin oneindig bijgemaakt kan worden. Hierdoor blijft de coin goedkoper dan bijvoorbeeld Bitcoin waarvan er niet meer dan 21 miljoen in omloop komen. Deze coins kunnen net als bij andere crypto worden gemined.
Cryptocurrencies uitgelegd: het opmerkelijke verhaal achter Ripple XRP
Goede doelen
Sinds de oprichting krijgt Dogecoin steeds meer fans, investeerders en miners. Deze coin-bezitters steunden verschillende goede doelen zoals het financieren van een waterput in Kenia. Toch steeg de munt pas echt in waarde toen één man erover begon te twitteren.
Dogecoin is the people’s crypto
— Elon Musk (@elonmusk) February 4, 2021
Elon Musk noemde Dogecoin ‘the people’s crypto’. En we weten dat als hij iets zegt over crypto, de invloed op de markt groot kan zijn.
De techniek achter Dogecoin
Maar waar investeren alle volgelingen van de Tesla-baas eigenlijk in? Dogecoin is een financieel systeem waarbij geen derde partij onderdeel is van een betaling. Om alle transacties veilig en betrouwbaar te kunnen doen, maakt het gebruik van blockchain.
Het lijkt qua techniek dus erg op Bitcoin, al zijn de transacties een stuk vlotter op het netwerk van Litecoin, waar Dogecoin op draait. De gemiddelde tijd om een transactie te verwerken is 1 minuut, dat is tien sneller dan Bitcoin.
4 cryptocurrencies die je nu nog gratis krijgt zonder te minen
De coins worden op dit moment nog enkel als belegging gezien. Als betaalmiddel wordt de munt nog maar weinig gebruikt. Of deze coin echt ‘the people’s crypto’ gaat worden, moet dus nog blijken.