Crypto Winter is coming: gaat Bitcoin een jaar als 2018 tegemoet?
Sinds Bitcoin een nieuwe recordkoers van ruim 68.000 dollar bereikte, is de koers met zo’n 18% gedaald, al schommelt dat percentage natuurlijk. De grote vraag: is een Crypto Winter als in 2018 coming? En wat betekent dat?
Geen misselijke correctie, maar nog niet direct reden om ons zorgen te maken. Flinke correcties zijn namelijk ook tijdens een bull market niet ongewoon en zelfs gezond. Maar een lange, strenge Crypto Winter is niet uit te sluiten. Dit heeft niets te maken met de temperatuur; de term verwijst alleen naar de slechtste perioden van de cryptomarkt.
Bitcoin, Ethereum, Solana en Cardano in zwaar weer
De vier leidende crypto’s Bitcoin, Ethereum, Solana en Cardano hebben het momenteel zwaar. Na een forse correctie likken de tokens nog altijd de wonden. De koersen bewegen zijwaarts en het is de vraag of de absolute bodem al is bereikt.
Volgens sommige analisten lag voor Bitcoin de weg open naar een koers van 100.000 dollar, nog dit kalenderjaar. Nu ineens lijkt deze mijlpaal ver weg en moeten we misschien wel vrezen voor een kille ‘Crypto Winter’, zoals die van 2018.
Mogelijke factoren achter de koersdaling
Vanwaar ineens deze ommezwaai, alles ging toch zo goed? Een opeenstapeling van slecht nieuws in een korte periode zorgde waarschijnlijk voor een domino-effect.
1. Infrastructuurwet president Joe Biden
Maandag 15 november ondertekende Joe Biden een tweeledige infrastructuurwet van 1 biljoen dollar (1.000 miljard). Slecht nieuws voor Amerikaanse miners van Bitcoin en andere cryptomunten. Die moeten naar alle waarschijnlijkheid meer belasting betalen over nieuw ontgonnen digitale valuta’s. De angst bestaat dat de crypto-industrie door de infrastructuur minder winstgevend en dus minder aantrekkelijk wordt.
2. China’s negatieve cryptobeleid
Een dag later besloot China nog maar eens te herhalen hard te zullen optreden tegen Chinese bedrijven die zich niet houden aan het verbod op crypto-minen. Niet bepaald goed nieuws dat ’s werelds tweede economie nietsontziend optreedt tegen crypto.
3. Sterke Amerikaanse dollar
De Amerikaanse dollar toont veel kracht de laatste tijd. Een sterke dollar leidt tot lagere inflatie, waardoor beleggers minder geneigd zijn om geld te beleggen in inflatiebestendige activaklassen, zoals crypto’s. Periodes van een sterke dollar gaan vaker gepaard met een zwakkere Bitcoin-koers.
Crypto winter als in 2018 aanstaande?
Een Crypto Winter is simpel gezegd een langdurige periode van stagnerende of dalende cryptokoersen, zoals in heel 2018 het geval was. In het verleden begonnen deze periodes vaak zo’n twee jaar na de Bitcoin halving. Als we afgaan op deze historische informatie en gezien het feit dat de laatste halving plaatsvond in mei 2020, is koning winter niet heel ver weg. Er wordt dan ook gespeculeerd dat er binnen nu en zes maanden weer een dergelijke periode zijn intrede doet.
Aan de andere kant zijn er vooral ook veel analisten die geloven dat de huidige bull market snel weer wordt hervat en dat de ‘top’ van deze cyclus nog lang niet in zicht is. Niemand heeft een glazen bol en de tijd zal het ons leren.