Crypto Talks – Johan (35): ‘Ik verdiende 150.000 euro met 1 crypto’
Manners Magazine gaat regelmatig in gesprek met een Nederlander die in crypto heeft geïnvesteerd. Vandaag de 35-jarige Johan, die een aardig slagje heeft geslagen.
In welke munten investeren Nederlandsers momenteel? Wat zijn hun strategieën? Wat hadden ze willen weten voordat ze begonnen? En wat is hun grootste winnaar of juist misser geweest? We spreken Johan (35), een fulltime belegger die vier jaar geleden 12.000 euro in crypto investeerde en inmiddels meer dan 200.000 euro winst heeft behaald.
Crypto Talks: in gesprek met Johan (35)
Johan investeert in tien tot twaalf crypto’s, waaronder onder andere in Bitcoin, Ethereum, Solana, Cosmos, Decentraland, Enjin en Sandbox.
Wanneer en waarom ben je met crypto met begonnen?
“Ik ben begin 2018 begonnen met het investeren in cryptocurrencies. Mijn aandacht werd getrokken door de enorme koersstijgingen van verschillende crypto’s eind 2017. Toen ben ik me gaan inlezen en werd me al snel duidelijk wat de potentie is van cryptocurrencies.”
In welke munten heb je geïnvesteerd en waarom?
“Veruit mijn grootste crypto positie is Bitcoin. Ik geloof dat Bitcoin nog enorme potentie heeft als het gaat om wereldwijde adoptie, zowel voor institutionele beleggers als voor particuliere beleggers. Je ziet nu dat steeds meer bedrijven Bitcoin op hun balans zetten en dat er zelfs steden en landen zijn die Bitcoin aankopen. Maar als je kijkt naar waar Bitcoin toe in staat is, is dit nog maar het topje van de ijsberg.”
“Naast Bitcoin heb ik een redelijk grote positie in Ethereum, omdat ik ook daarvan nog een flinke groei verwacht de aankomende jaren. De overige 20 procent zit in wat kleinere en speculatievere crypto’s.”
“Een aantal andere crypto’s die ik aanhoud zijn bijvoorbeeld Solana en Cosmos en nog wat crypto’s die NFT en Metaverse-gerelateerd zijn. Hierbij kun je denken aan Decentraland, Enjin en Sandbox.”
“De reden dat ik ook die in mijn portefeuille heb, is omdat die hoge rendementen kunnen opleveren. Maar tegelijk is het risico ook hoger omdat het zich minder heeft bewezen dan bijvoorbeeld Bitcoin. Vandaar dat dit maar een klein deel van mijn portefeuille is.”
Wat is je strategie?
“Mijn strategie is in ieder geval gericht op de lange termijn. Voor het merendeel van de crypto’s in mijn portefeuille betekent dat meerdere jaren. Voor Bitcoin betekent het zelfs dat ik helemaal geen eindtermijn heb; die ben ik van plan om voor altijd aan te houden vanwege de enorme potentie.”
“Zowel Bitcoin als Ethereum koop ik bij in dips. Voor de overige crypto’s in mijn portefeuille heb ik een positie genomen waar ik in principe niet meer op bijkoop, tenzij er een flinke daling is in de gehele markt zonder dat er slecht nieuws naar buiten is gekomen over de specifieke crypto.”
Buiten Bitcoin heb ik voor alle andere crypto’s een prijsdoel in gedachten waarop ik de crypto verkoop. Mocht er een nieuwe crypto komen met enorme potentie, zoals je bijvoorbeeld enkele maanden geleden zag met de hype rondom de Metaverse, dan besluit ik op dat moment om wel of geen positie te nemen.”
Wat is je hoogste rendement bij een munt geweest?
“Mijn hoogste rendement op één crypto is 12.000% geweest. Ik heb niet alles op de top verkocht, maar in stukjes omhoog en ik heb daar in totaal ruim anderhalve ton mee verdiend.”
“Die crypto was Dogecoin en het was een combinatie van er vroeg bij zijn en op het juiste moment winsten pakken tijdens de hype van vorig jaar. Ik heb nu nog een kleine positie op Dogecoin.”
Wat is je grootste les geweest?
“Dat ik op sommige speculatieve crypto’s eerder winst had moeten pakken. Je verkoopt nooit op de top – net zo goed als dat je nooit exact de bodem koopt – maar er zijn momenten geweest waarop ik net wat te lang in een belegging bleef zitten, waardoor er weer een flink stuk van de winst verdwenen was. Daarnaast heb ik ook in een aantal crypto’s geïnvesteerd waarmee ik nu in het rood sta, maar dat houd je bij elke belegging, of het nou aandelen of crypto’s zijn.”
Hoe bepaal je of je uit een crypto stapt of niet?
“Of ik uit een token stap is voornamelijk gebaseerd op mijn vooraf bepaalde prijsdoelen, maar het is ook zeker nieuws gedreven. Dus bij slecht nieuws, over mogelijke fraude in het geval van Ripple bijvoorbeeld, bepaal ik of het nieuws is waarvan de prijs kan herstellen of dat dit dermate slecht is dat het beter is als ik verkoop.”
“Maar ook als crypto’s niet hun potentie waarmaken, zoals bijvoorbeeld Cardano. Die is na een grote update vorig jaar alleen maar naar beneden gegaan. Dan pak ik liever de winst die ik heb gemaakt, dan dat ik de hele rit naar beneden uitzit. En mocht het toch weer potentie hebben, dan kan ik altijd opnieuw instappen. Dus ik bepaal van tevoren een uitstapmoment, maar ik houd het nieuws goed in de gaten om daar eventueel van af te wijken.”
Wat had je willen weten voordat je was begonnen?
“Waar je betrouwbare informatie vandaan kunt halen. Zeker met een relatief nieuwe beleggingstak als cryptocurrencies was het soms lastig zijn om te weten waar je goede informatie kunt vinden.”
Waar haal jij je informatie rondom crypto vandaan?
“Ik volg op dagelijkse basis een groot aantal crypto-gerelateerde nieuwswebsites en daarnaast luister ik veel podcasts. Eén van de betere podcast die ik kan aanraden is The Investor’s Podcast, met Preston Pysh. Zij hebben elke woensdag een Bitcoin-aflevering. Daarnaast is Twitter een van de beste bronnen voor informatie over crypto. Welke Twitter-accounts dit zijn, deel ik in de Crypto Success Course die ik geef.”
Op zijn Instagram-account @straver.johan deelt Johan wekelijks informatie over Bitcoin en andere crypto.
Crypto Talks – Leon (29): ‘Heb er deels mijn koophuis van betaald’
Ook (anoniem) meedoen aan Crypto Talks? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. Crypto Talks. Onze andere artikelen over crypto vind je hier.