Solana schudt crypto-wereld wakker met ‘quantum proof’ primeur
Ontwikkelaars van de Solana-blockchain beweren de oplossing te hebben tegen de dreiging van quantum-computertechnologie. Is de SOL-blockhain echt resistent?
De opkomst van quantum-computertechnologie laat menig crypto-bezitter sidderen van angst. Deze technologie zou in theorie de encryptie van blockchain kunnen kraken. En in dat geval zijn je digitale munten niet langer veilig. Quantum-computers kunnen in theorie de encryptie van de crypto-netwerken kraken. Kortom, transacties kunnen dan teruggedraaid worden, met alle gevolgen van dien. Ontwikkelaars van Solana, het meest actieve netwerk, beweren dat het Solana-netwerk inmiddels quantum proof is.
Overzicht
Hoe reëel is de dreiging van quantum-computers?
Voordat het zweet je al langs de rug loopt, wees gerust. Quantum-computers staan nog in de kinderschoenen en het gaat nog wel even duren voordat het een reële bedreiging wordt voor crypto. Toch is het niet verstandig om de ontwikkeling compleet te negeren. En dat gebeurt ook niet. Veel crypto-netwerken zijn al begonnen met voorbereidingen om hun beveiliging aan te passen. Volgens cryptografie-onderzoeker en Zeus Network-hoofdwetenschapper Dean Little is Solana inmiddels quantum proof.
Solana Winternitz Vault
De post-quantum-oplossing heet Solana Winternitz Vault. In een notendop wordt een complex op hashes gebaseerd handtekeningensysteem geïmplementeerd, dat bij elke transactie nieuwe sleutels genereert. Dat beweert althans cryptografie-onderzoeker en Zeus Network-hoofdwetenschapper Dean Little in een GitHub-post eerder deze maand.
Privésleutels voor elke transactie
Het genereren van nieuwe privésleutels voor elke transactie zou het voor quantum-computers moeilijker moeten maken om een gecoördineerde aanval te plannen op een bepaalde set publieke sleutels. Die sleutels worden bij elke ondertekende transactie worden blootgesteld.
Zo gebruik je de nieuwe Solana-kluis
De quantum-resistente functie van Solana is momenteel beschikbaar als een optionele toevoeging, (nog) niet als een netwerkbrede beveiligingsupgrade. Dit betekent dat Solana-gebruikers hun fondsen moeten opslaan in Winternitz-kluizen in plaats van in reguliere Solana-wallets.
Deze ontwikkeling kan een zekere mate van geruststelling bieden aan veel crypto-beleggers, die vrezen dat hun cryptografisch beveiligde fondsen op een dag zouden kunnen worden vernietigd door een allesoverheersende quantum-computer.