De 5 grootste crypto-scams van 2021: van SQUID tot MILF
2021 was een groot jaar voor crypto en ook voor crypto-scams. Populaire tokens als Bitcoin, Ethereum, Dogecoin en Shiba Inu kenden een knaller van een jaar met krankzinnige stijgingen en nieuwe recordkoersen.
Er werd een hoop geld verdiend, maar helaas niet door iedereen. Sommigen investeerders zagen hun crypto’s zelfs in rook opgaan. Niet door verkeerde keuzes, maar door diefstal. Crypto-scammers die er met miljoenen dollars aan crypto’s vandoor gingen.
Dit waren de grootste crypto-scams van 2021
Daar waar geld wordt verdiend, duiken ook altijd charlatans op. Dat geldt voor elke winstgevende business, dus ook voor de crypto-industrie. Aasgieren die wachten op het juiste moment en dan genadeloos toeslaan. Deze scammers zijn geen doorsnee oplichters, maar slimme individuen die hun talent misbruiken en anderen berooid achterlaten.
1. Squid Game-Token
Vernoemd naar de immens populaire Zuid-Koreaanse Netflix-serie. Deze token werd op 20 oktober gelanceerd. Helaas geen goede investering, want de bedenkers waren slechts uit op één ding: onze zuurverdiende centen. De koers van de token steeg van nog geen dollar naar meer dan 3.000 dollar in een week tijd. Toen kwamen helaas de problemen aan het licht. De tokens konden niet worden verkocht. De rug pull volgde en velen bleven berooid achter.
2. SaveTheKids / FaZe saga
Het kan nog erger. SaveTheKids presenteerde zichzelf als een e-sports crypto-project dat geld zou ophalen voor hulporganisaties voor kinderen. Je leest het goed. Een crypto-scam over de ruggen van kansarme kinderen. Lees hier meer.
3. MILF-token
De Amerikaanse afkorting MILF hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Eenieder die toegang heeft tot internet is deze prachtige omschrijving vast eens tegengekomen. Een team ontwikkelaars zag in de magische afkorting wel brood en besloot er een NFT mee te lanceren. Met slimme marketinguitingen als een aankondiging dat de eerste NFT-drop ‘Elon’s moeder cyber MILF’ zou bevatten, ontstond er veel interesse. Helaas bleek ook dit een van de grootste crypto-scams van 2021 te zijn, waarvan veel beleggers de dupe werden.
4. Fake news in persberichten
Een ander soort crypto-scam werd uitgevoerd met fake news-persberichten; een indirecte manier om investeerders te belazeren. Door bijvoorbeeld berichten naar buiten te brengen dat Wallmart Litecoin zou gaan accepteren, werd de koers beïnvloed. Oplichters pakten in 2021 hun graantje mee, terwijl goedgelovige goudzoekers de dupe werden.
5. Poly Network-hack
In de zomer van 2021 ontdekte een hacker een lek in de beveiliging van Poly Network. Hij ging er vandoor met 600 miljoen dollar. Je leest het goed, 600 miljoen dollar. In de weken die volgde op de hack nam de hacker contact op met Poly. Hij gaf aan dat het altijd zijn intentie was om het geld terug te geven. In werkelijkheid werd het de hacker te heet onder de voeten. Uiteindelijk gaf de hacker bijna alles crypto’s terug aan Poly Network. De hacker kreeg een beloning van 500.000 dollar voor het aantonen van het lek en werd niet aangeklaagd voor de grootste -roof in de (nog jonge) crypto-historie.
5 gevaren van crypto die je moet kennen voordat je investeert