Crypto-scam à la FTX kent duizenden Nederlandse slachtoffers
Sam Bankman Fried was ooit de veelbelovende wonderboy in de crypto-wereld, maar sinds het FTX-schandaal weten we beter. Nu wordt er een nieuwe versie van een vergelijkbaar type oplichterij onderzocht, met veel Nederlandse slachtoffers. Maak kennis met OmegaPro uit Dubai, waarvoor Luis Figo, Patrick Kluivert en Samuel Eto’o ooit nog in een voetbalshirt liepen.
De inmiddels 32-jarige Sam Bankman-Fried had mooie praatjes, maar lelijke streken. Iedereen, inclusief beroemd Amerika en veel Nederlanders, ging er met boter en suiker in. Alles bleek fraude en marktmanipulatie. Maar whizzkids werkzaam vanuit Dubai kunnen er dus ook wat van.
Fraudezaak rond crypto-oplichters OmegaPro
Het Openbaar Ministerie onderzoekt aangiftes in verband met de grootschalige fraudezaak rond crypto-platform OmegaPro. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door De Telegraaf. De krant maakte een reconstructie, waarin naar voren kwam dat er ook honderden en mogelijk zelfs duizenden Nederlanders geld verloren lijken te hebben door die zwendel.
Volgens de krant gaat het om een piramidezwendel, waarbij crypto-investeerders wereldwijd fikse rendementen werden voorgespiegeld. Het bedrijf begon eind 2022 in de problemen te komen. Later bleek dat er miljarden dollars waren verdwenen. De website verdween uiteindelijk, zonder dat gebruikers hun inleg konden terugkrijgen.
De Nederlandse link met de zaak kwam eerder al aan het licht. Turkse media meldden vorige maand dat in dat land onder meer een Nederlandse manager van het platform was gearresteerd. Andreas Szakacs, een Zweed die tot de oprichters van het bedrijf behoort, was in juli ook al opgepakt.
Geraffineerd crypto-spel
In De Telegraaf vertelt advocaat Peter Plasman namens twaalf slachtoffers aangifte te hebben gedaan tegen tien Nederlanders. “Dit is een heel geraffineerd crypto-spel geweest”, wordt hij door de krant geciteerd.
Het OM wil niet zeggen tegen wie er precies aangifte is gedaan. “We onderzoeken of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek”, is alles wat de zegsman kwijt wil. De zaak speelt ook in andere landen. Eind februari was in Frankrijk een aanklacht ingediend namens bijna tweeduizend gedupeerden wegens oplichting.