Alrik de Jong
Alrik de Jong Klimaat Gisteren
Leestijd: 2 minuten

5 simpele maatregelen om de toekomst van de mens te redden

Ieder jaar weer hetzelfde nieuws, en dan nog een tandje erger. Maar de mensheid lijkt als collectief te dom om de klimaatcrisis onder ogen te zien en in te grijpen. Wetenschappers komen met vijf laatste, maar ook heel simpele maatregelen om de toekomst van de mens te redden.

Op 11 november 2024 vindt de klimaattop COP29 plaats. Ditmaal vliegt men vanuit alle hoeken op aarde naar Azerbeidzjan, om daar over dingen te praten, en het dan vervolgens bij praten te houden. De aarde redt zich wel, die heeft zich door de miljarden jaren heen wel van heftigere crises weten te herstellen. Het enige wat de wetenschappers willen, is de toekomst van de mensheid redden. Op zich een nobel streven, dat met een beetje samenwerking moet lukken.

‘Onvoorspelbare nieuwe fase klimaatcrisis’

De aarde betreedt een “kritieke en onvoorspelbare nieuwe fase van de klimaatcrisis”, schrijven wetenschappers iets meer dan een maand voor het begin van klimaattop COP29 in een nieuw rapport. Ondanks waarschuwingen “gaan we nog steeds de verkeerde kant op”, aldus de wetenschappers. Ze schrijven dat we “alleen nog kunnen hopen de omvang van de schade te beperken”.

In de publicatie met de titel ‘Gevaarlijke tijden op planeet aarde’ beschrijven de experts de staat van het klimaat. Het rapport verscheen dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift BioScience. Zo is de uitstoot van fossiele brandstoffen “gestegen naar recordhoogte” en de drie heetste dagen ooit vonden plaats in juli van dit jaar, sommen de wetenschappers op. De mensheid bevindt zich in een “ernstige situatie die nog nooit eerder in de menselijke geschiedenis is voorgekomen”.

De klimaattop begint op 11 november in gastland Azerbeidzjan. Tijdens het internationale overleg wordt het mondiale klimaatbeleid besproken. De wetenschappers stellen dat het uitfaseren van fossiele brandstoffen “de hoogste prioriteit” zou moeten hebben. Ook raden ze aan om de voedselproductie om te vormen om meer plantaardig eten te ondersteunen. Verder zou de wereldbevolking geleidelijk moeten krimpen door onderwijs en rechten voor meisjes en vrouwen te stimuleren, en moeten ecosystemen beschermd en hersteld worden.

‘Toekomst mensheid staat op het spel’

De wetenschappers stellen verder voor om lessen over klimaatverandering op te nemen in lesprogramma’s voor zowel lager als hoger onderwijs. Op deze manier wordt de kennis over klimaat verbeterd en neemt het bewustzijn over klimaatverandering toe waardoor leerlingen in staat zullen zijn actie te ondernemen, zo denken de klimaatexperts.

“Alleen door daadkrachtige actie kunnen we de natuurlijke wereld beschermen, zwaar menselijk lijden voorkomen en ervoor zorgen dat we toekomstige generaties de leefbare wereld nalaten die ze verdienen”, aldus de experts. “De toekomst van de mensheid staat op het spel.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.