6 tips om je conditie op te bouwen zonder terugval
Een goede conditie is goed voor je lichaam en geest, maar hoe begin je? 6 tips om je op weg te helpen. Het zijn allemaal inkoppertjes, maar die zijn juist belangrijk.
Krijg je al klotsende oksels als je alleen al dénkt aan twee kilometer rennen, maar wil je wel graag iets doen om je conditie te verbeteren? Dan is het voor jou zeker een goed idee om wat vaker je hardloopschoenen aan te doen of op de fiets te springen. Mensen met een betere conditie hebben minder kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of een hartaanval. Daarnaast voel je jezelf fitter, en dat komt op elk vlak in je leven goed van pas.
Tips voor het opbouwen van je conditie
Met de onderstaande tips nemen we je uithoudingsvermogen onder de loep. Je conditie opbouwen is namelijk een kwestie van de lange adem, letterlijk en figuurlijk. Het is belangrijk om je lichaam niet te overbelasten. Met deze tips zorg je er tevens voor dat het geen al te grote opgave wordt.
1. Zoek iets wat je leuk vindt
Als je een hekel hebt aan die loopband in de sportschool, dan is de kans klein dat je dat goede voornemen ook écht gaan uitvoeren. Niemand houdt er immers van om iets te doen waar je niet gelukkig van wordt.
Zoek daarom naar een sport die je wél leuk vindt. Ga elke dag een flink stuk wandelen in een stevig tempo, fiets een mooie route in de buurt, koop een springtouw en spring elke dag 10 minuten, ga baantjes trekken in het zwembad. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je er maar plezier in hebt.
2. Begin met intervaltrainingen
Als je normaal gesproken dat stukje lopen van je thuiswerkplek naar je koelkast al een hele opgave vond, dan is de kans klein dat jouw lichaam blij wordt om vanuit het niets 5 kilometer te hardlopen. Begin daarom met intervaltrainingen. Op internet staan honderden, zo niet duizenden verschillende intervaltrainingen voor beginnende sporters.
3. Creëer doelen voor jezelf
Wanneer je met jezelf een doel afspreekt, ben je eerder geneigd om je aan het plan te houden. Schrijf je in voor een low key hardloopwedstrijd. Zet in je agenda dat je over drie maanden 5 kilometer wil hardlopen of dertig baantjes zonder pauze wil zwemmen.
4. Loop niet te hard van stapel
Ben je net lekker aan het hardlopen, krijg je ineens last van shin splints. Het komt vaak voor dat mensen té hard van stapel lopen, en daarna op de bank met een blessure eindigen. De stap om dan wéér helemaal van voor af aan te beginnen is vaak zo groot dat die er helemaal niet komt. En dan ben je dus nog verder van huis.
Vergeet daarom niet om ook rust in te plannen. Je hoeft niet alles in één keer te kunnen, rustig aan doen is ook oké. Als je dat moeilijk vindt, regel dan iemand die met jouw schema meekijkt.
https://www.manners.nl/somatotypes-typen-lichaamsbouw-trainen/
5. Investeer in de juiste materialen
Nog een goede tip om blessures te voorkomen: investeer in de juiste uitrusting voor de bewegingsvorm die je hebt gekozen. Een rondje hardlopen doe je op de juiste hardloopschoenen, niet op je afgetrapte Nikes.
6. Verdiep je ook eens in HIIT-trainingen
Ben je al bekend in de wereld van de HIIT’s? HIIT staat voor High Intensity Interval Training. In plaats van een duurloop, geef je in pak ‘m beet 20 minuten ál je energie. Op YouTube staan veel video’s om mee aan de slag te gaan. Het is een intensieve manier van je conditie opbouwen, maar wel ontzettend effectief. Zweten gegarandeerd.
https://www.manners.nl/blijf-sporten-slechte-conditie-funest-voor-levensverwachting/