Dit is volgens Warren Buffett je beste vriend als belegger
Wil je een vermogen opbouwen door geld te investeren? Dan is niet het timen van de markt of het kiezen van de juiste aandelen de grootste succesfactor, maar tijd. Dat komt door compound interest; je beste vriend als belegger, aldus Warren Buffett – één van de meest succesvolle beleggers ter wereld.
Albert Einstein zou het het achtste wereldwonder genoemd hebben, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Wat is compound interest precies en waarom is het als belegger zo interessant?
Wat is compound interest?
Compound interest wordt in het Nederlands ook wel het rente op rente-effect genoemd. Dat verklapt al een beetje wat compound interest is: rente verdienen op je rente.
Dat zit zo: elk jaar hoop je natuurlijk dat je geld meer waard wordt en je investering met een bepaald percentage (oftewel: de rente) stijgt. Dit wordt ook wel je rendement genoemd.
Als je jouw verdiende rendement laat staan, zal je over dat geld ook weer rendement verdienen.
Omdat het bedrag steeds hoger wordt, kan je vermogen dus exponentieel groeien. Je snapt nu ook waarom tijd de grootste succesfactor is als je vermogen wil opbouwen; hoe langer je het geld laat staan, des te beter. Een voorwaarde is dus wel dat je het geld laat staan en niet tussentijds je beleggingen verkoopt.
Hoe werkt het?
We kunnen het nog simpeler uitleggen. Warren Buffett zelf heeft compound interest in het verleden vergeleken met een sneeuwbal die bergafwaarts rolt. Hoe verder de sneeuwbal rolt, des te groter hij wordt. En hoe groter hij wordt, des te meer sneeuw er aan de oppervlakte kan blijven plakken, en – je snapt ‘m al – hoe groter de sneeuwbal weer wordt.
“De truc is om een zeer lange heuvel te hebben als je gaat beleggen”, aldus Warren Buffett. “Door ofwel heel jong te beginnen of heel oud te worden.” Hoe meer tijd je hebt, des te beter. Een jaar lang twijfelen of investeren iets voor jou is, kan je daarom uiteindelijk veel geld kosten. Net als wachten tot ‘het juiste moment’ om te gaan starten met beleggen.
Rente op rente-effect berekenen
Nu je snapt wat de kracht is van het rente op rente-effect (en waarom Warren Buffett en Albert Einstein er zo lyrisch over zijn), wil je vast weten hoe dit in jouw specifieke situatie uitpakt.
Formule
Op de website van belegginsgplatform DEGIRO vinden we de formule om compound interest te berekenen:
Hierbij is ‘A’ de uiteindelijke waarde van je investering. ‘P’ is je eerste investering. ‘R’ is de rente. ‘N’ is het aantal renteperiodes en ‘T’ staat voor tijd.
Nu zegt DEGIRO dat je de formule ‘eenvoudig’ kunt gebruiken, maar zelf krijg ik nogal de kriebels van formules en is de bovenstaande formule net gibberish voor mij.
Compound interest-calculator
Gelukkig kun je op het internet genoeg compound interest calculators vinden, zoals deze van CNBC of deze van the Calculator site.
Je voert je eerste investering in en hoeveel je maandelijks of jaarlijks wil investeren (kan ook 0 euro zijn). Vervolgens kun je spelen met hoeveel jaar je hebt om je vermogen te laten groeien en hoeveel rendement je verwacht of hoopt te krijgen.
Pas als je de calculator gebruikt, zie je hoe krachtig en magisch compound interest is op de lange termijn. Stel dat je 1.000 euro belegt en vervolgens elke maand 100 euro inlegt en dat 35 jaar lang doet? Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 5 procent is je investering maar liefst 119.816 euro waard geworden.