De invloed van de CO2-taks op jouw benzinekosten
Brandstoffen als benzine en diesel zijn eindelijk weer een beetje betaalbaar geworden. Als het aan de Europese Unie ligt, duurt dit echter niet lang. Het Parlement van de Europese Unie is het namelijk eens geworden over een CO2-taks.
Wat de afspraken exact voor ons Nederlanders betekenen, is nog onduidelijk. Iedere regering maakt bijvoorbeeld zelf plannen rondom inkomenssteun en subsidie voor de taks. Voor het plan wordt 86,7 miljard euro vrijgemaakt om mensen met de laagste inkomens te helpen.
CO2-taks?
Maar wat is exact die CO2-taks? Als alles volgens de huidige plannen verloopt, dan betaal je als inwoner van de Europese Unie vanaf 2027 voor de broeikasgassen die je uitstoot. Deze maatregel is onderdeel van de missie om in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent te hebben verlaagd.
Benzine wordt per liter zo’n 10 cent duurder
Als Nederlandse burger ga je waarschijnlijk dus betalen voor je CO2-uitstoot. Zo wordt benzine een stukje duurder en ga je meer betalen voor bijvoorbeeld je gas. Het gaat volgens Autovisie om zo’n 10 cent extra per liter benzine over de prijs op dat moment.
Daarbij wordt het CO2-certificatensysteem uitgedeeld aan bedrijven. Een bedrijf, bijvoorbeeld Volkswagen, krijgt hiermee het recht om een bepaald aantal broeikasgassen uit te stoten. Verbruikt het bedrijf deze niet? Dan kan het deze verkopen aan andere bedrijven, bijvoorbeeld BMW. In de Verenigde Staten verdiende Tesla al veel geld aan zo’n soort systeem. Ook producten van buiten de Europese Unie, die niet goed gecheckt kunnen worden op CO2-uitstoot, worden extra belast. Hierdoor worden Europese bedrijven beschermd tegen verluidende goedkope concurrentie uit de rest van de wereld.
CO2-taks en prijsstijging benzine nog niet zeker
Benzine en andere brandstoffen en de productie van bedrijven worden duurder. Dat klinkt voor niemand voordelig. Toch zijn er experts die zeggen dat dit zeer positief nieuws is en een goede stap is richting een klimaatneutrale samenleving. Het akkoord is echter nog voorlopig en moet nog definitief goedgekeurd worden.