Is er crypto na de dood? De weg van Cloud-data na een overlijden
Wat gebeurt er met data in de Cloud en crypto na een overlijden. En kunnen nabestaanden met geld op je bankrekening? Morbide vragen, maar toch wel handig om te weten hoe dit zit.
Wat te doen met al je online accounts en bezittingen? Een groot deel van onze digitale bezittingen zijn opgeslagen in de Cloud. Denk aan foto’s, back-ups, documenten, tweets, Facebook-berichten, et cetera. Is het de bedoeling dat al deze digitale bezittingen tot in de eeuwigheid blijven rondslingeren op servers? Waarschijnlijk niet, al maakt de een zich hier drukker om dan de ander.
Oké, worst case scenario, laten we eerst even diep ademhalen. Je ziel heeft je lichaam verlaten. Familie en vrienden zijn erg verdrietig en er moet veel geregeld worden. Wel of geen mooie kist, wat voor muziek gaan we draaien, wie mag er spreken bij het afscheid en wie absoluut niet? Als de belangrijkste zaken zijn geregeld, wordt het tijd om te beslissen over jouw digitale leven en crypto.
Dat gaat niet zonder slag of stoot, want niemand heeft (waarschijnlijk) jouw wachtwoorden. Dus hoe beëindig je bijvoorbeeld een Apple of Facebook-account?
Hoe pakken de grote Cloud-Providers dit aan?
Cloud-providers begrijpen gelukkig dat een soort post mortem workflow geen overbodige luxe is. Hieronder volgt een drietal voorbeelden van de aanpak van grote Cloud-providers.
Apple Digital Legacy
Via de ‘nalatenschap-pagina’ van Apple kun je een contactpersoon opgeven die na jouw overlijden toegang krijgt tot het account en bestanden kan downloaden. Let wel op, want zodra een dergelijk persoon op deze manier toegang krijgt tot jouw account, geeft Apple een vervaldatum. Na die datum wordt het account met alle inhoud automatisch verwijderd.
Google Inactive Accountmanager
Met deze manager geef je aan wanneer de inactieve manager in werking treedt. Bijvoorbeeld na drie maanden inactiviteit. Daarnaast geef je aan wie er op de hoogte moet worden gesteld van de inactiviteit en of alle Google-data wél of niet gewist moet worden uit de Cloud. Voor elke persoon kun je aangeven tot welke accounts ze toegang krijgen. Je kunt ook een telefoonnummer van een persoon toevoegen, zodat Google de identiteit kan checken als het zover is. Hier kun je ook een post mortem persoonlijk berichtje aan koppelen, al is dit lichtelijk verknipt. Als laatste stap kun je instellen dat je complete Google-account met alle data na drie maanden inactiviteit permanent door de digitale shredder gaat.
Facebook Memorialization Settings
Vergelijkbaar met Apple en Google geeft Facebook de mogelijkheid een persoon op te geven die kan inloggen na jouw vertrek. Toch zijn er enkele verschillen. Die hebben vooral te maken met het feit dat iemands Facebook-pagina vaak na overlijden (tijdelijk) wordt gebruikt om deze persoon te herdenken. Kies je iemand uit die toegang krijgt tot jouw account, dan krijgt deze persoon een aantal opties: account verwijderen óf het account laten bestaan in de vorm van een herdenkingspagina waarbij diegene zelfs nieuwe vrienden kan accepteren en berichten kan blijven posten. Wil je dit niet? Dan kun je ook instellen dat je account automatisch wordt verwijderd wanneer je het tijdelijk voor het eeuwige verwisselt. Geef je trouwens niets op, dan zal Facebook jouw pagina automatisch omzetten naar een herdenkingspagina waar vrienden en familie berichten op kunnen blijven posten, tot in de eeuwigheid.
Tot zover je digitale nalatenschap in de Cloud. Minstens zo belangrijk voor je nazaten; wat gebeurt er eigenlijk met je crypto en bankrekening?
Wat gebeurt er met je crypto?
Geld op je bankrekening na overlijden in de juiste handen laten belanden is dus best een uitdaging. Digitaal geld in de vorm van crypto brengt weer hele andere uitdagingen met zich mee. Digitale valuta worden veelal veilig bewaard in digitale wallets. Deze worden niet alleen beveiligd met een wachtwoord, maar ook met bijvoorbeeld twaalf woorden die je moet opgeven om een wachtwoord te resetten. Schrijf deze woorden dus ergens op en vertel in ieder geval een dierbare – wel eentje die je vertrouwt natuurlijk – waar je dit briefje bewaart. Zou toch zonde zijn als je dierbare(n) niet bij jouw stash van 10 Bitcoins kunnen. Dit stukje kapitaalvernietiging is al vaak is voorgekomen.
Wat gebeurt er met geld op je bankrekening na overlijden?
Naast crypto hebben mensen ook nog steeds normaal geld. In principe wordt je normale bankrekening geblokkeerd als je overlijdt. In eerste instantie kunnen erfgenamen dus niet bij jouw geld. Voor het opheffen van deze blokkade is een verklaring van erfrecht nodig. Zo’n verklaring laten opmaken is best prijzig, maar in een aantal gevallen is een akte van overlijden voldoende om de rekening leeg te trekken. Dat kan alleen als er géén testament aanwezig is, er niet meer dan 100.000 op de rekening staat en de overledene een echtgenoot – eventueel met kinderen – achterlaat.