Deze Chinese robot leest voor 96% de gedachten van mensen
Een robot in een assemblagefabriek in China blijkt behoorlijk empatisch, bij het enge af. Volgens een onderzoek in handen van South China Morning Post leest de werkrobot voor 96% de gedachten van de mensen met wie die samenwerkt.
De robot is gebouwd door wetenschappers van het Intelligent Manufacturing Innovation Technology Center, onderdeel van de China Three Gorges University.
Chinese robot leest gedachten van mensen
Het gaat om een collaboratieve robot, ook wel cobot genoemd. Dat is een vorm van robotica die is ontwikkeld om samen te werken met mensen. De arbeidskracht is zo ontworpen dat hij via zowel de hersengolven als elektrische signalen van de spieren van zijn menselijke collega kan inschatten wat die wil. Door deze manier van ‘gedachtenlezen’ is communicatie tussen mens en cobot uiteindelijk niet meer nodig.
De collaboratieve robot is in China honderden uren getraind, om de bedoelingen van menselijke arbeiders op te pikken. Als reactie tilt hij nu bijvoorbeeld een object op of plaatst hij iets op de loopband. Ook is de cobot in staat om mensen het juiste gereedschap aan te geven, zonder dat daarom wordt gevraagd.
“Dergelijke technologische verbeteringen kunnen het productieproces in fabrieken aanzienlijk verbeteren”, zegt Yuanfa Dong, hoofdwetenschapper van het experiment, in het peer-reviewed wetenschapstijdschrift Chinese Journal of Mechanical Engineering. Hoewel de robot zijn werk tijdens het onderzoek met 96% succes deed, kan de robot soms geen signalen oppakken doordat mensen gemakkelijk worden afgeleid in hun repetitieve taken van het fabriekswerk. Inclusief die afleiding leest de cobot volgens South China Morning Post voor 70% van de mentale commando’s van mensen. Ook niet slecht.
Robots die zichzelf voortplanten
Oké, een robot die gedachten van mensen kan lezen. Tja, daar kun je allerlei wilde fantasieën op loslaten in een tamelijk eng toekomstbeeld. Feit is dat ze nu nog voor de goede zaak worden ingezet, in de industriesector. Ook deze robots die zichzelf kunnen voorplanten, zijn ongetwijfeld door wetenschappers met goede intenties bedacht. Net als algoritmes die al duizenden malen intelligenter zijn dan de meest slimme wetenschappers.
Of kunstmatige intelligentie zichzelf zal verbeteren en daardoor meer invloed krijgt op de richting waarin de maatschappij zich beweegt dan de mens zelf? Daarover zijn heel veel interessante boeken geschreven, waaronder De Singulariteit is nabij.