China onthult concreet plan in de ruimte voor 24/7 zonne-energie
China denkt groots en komt met een plan om mensen op aarde van zonne-energie te voorzien: zonnepanelen in de ruimte.
Dat zou namelijk een stuk effectiever zijn dan zonnepanelen op het aardoppervlak. Die wekken alleen zonne-energie op als de zon schijnt. Dus ’s nachts en op bewolkte dagen is het rendement nihil.
24/7 zonne-energie opwekken met zonnepanelen in de ruimte
Dat probleem heb je in de ruimte dus niet. Ruimtezonnepanelen kunnen ongehinderd 24/7 zonnebaden en halen op die manier een maximaal rendement. Volgens Bloomberg gaat Longi Green Energy Technology Company, gevestigd in de Chinese stad Xi’an, dit project opzetten. Door fotovoltaïsche cellen de ruimte in te sturen, wil het Chinese bedrijf de hele dag door stroom verzamelen.
De president van de China Space Foundation, Wu Zhijian, zegt dat zijn plannen mooi aansluiten bij een bredere samenwerking met het Chinese ruimtevaartprogramma. Daarbij zal het project de mensheid als geheel een stap dichter bij het oogsten van energie buiten onze planeet brengen.
Zonne-energie in microgolfstralen naar aardoppervlak
De plannen zijn al erg concreet en er is al een succesvol model gebouwd voor zonnetransmissie in de ruimte. Een team van de Xidian University vond een manier om zonlicht hoog boven het aardoppervlak op te vangen en om te zetten in microgolfstralen. Vervolgens worden deze stralen naar receptoren op het aardoppervlak gestuurd.
Spacerace tussen China en Amerika barst los
China timmert dus flink aan de weg in de ruimte en wil naast zonnepanelen de komende jaren onder andere meerdere maanmissies uitvoeren. Het kan haast geen toeval zijn dat ook de Amerikanen plots hernieuwde interesse hebben in ruimteverkenning en een heel nieuw ruimtevaartprogramma hebben opgezet (Artemis), waarvan zelfs een permanente maanbasis onderdeel is. Wat een beetje concurrentie al niet kan doen voor technologische ontwikkelingen.
Het idee van zonnepanelen in de ruimte is trouwens niet nieuw. In 2013 kreeg het Amerikaanse CalTech (California Institute of Technology) subsidie om een dergelijk ruimtevaartprogramma voor zonne-energie te lanceren. Japan, India en Rusland zouden ook aan soortgelijke projecten werken.