Beroemde waterval blijkt een buis: driemaal raden in welk land
Dat ze in China alles namaken, wisten we natuurlijk al. Maar een kunstmatige waterval bouwen om miljoenen toeristen mee voor de gek houden, gaat wel ver.
De 314 meter hoge waterval is het hoogtepunt van Yuntai Mountain Park, gelegen in de provincie Henan. Het is zelfs de hoogste waterval van China. Ondanks dat het park van het Chinese Ministerie van Cultuur en Toerisme een AAAAA-rating heeft gekregen, kwam deze week een flagrant bedrog aan het licht. De fameuze waterval is nep.
Fameuze Yuntai-waterval blijkt bedrog, ontdekt toerist
Nadat een bijzonder sportieve toerist uit China naar eigen zeggen ‘beproevingen en ontberingen’ had doorstaan om naar de top van de Yuntai-waterval te klimmen, constateerde hij bij aankomst dat er verschillende pijpen uit de berg staken. Zij zorgden voor de toevoer van een stroom water die 314 meter omlaag kletterde. Zie hier de majestueuze (en frauduleuze) waterval.
Een pijnlijke ontmaskering, zou je zeggen, maar de vertegenwoordigers van het parkmanagement wassen hun handen in onschuld. Ze zeggen dat ze de waterval slechts ‘een beetje hielpen’ tijdens het droge seizoen. Zodra het natte seizoen aanbreekt, claimen ze, zou de waterval weer op natuurlijke wijze de berg af denderen.
Critici denken echter dat er buiten het water uit de buizen helemaal geen waterval bestaat. Ook op de desbetreffende Wikipedia-pagina staat sinds vandaag: ‘Yuntai waterfall is claimed as the tallest waterfall in China. It is however an artificial, non natural waterfall.’
Chinezen op Weibo niet onder de indruk
Veel Chinezen op Weibo, de Chinese Twitter, zijn niet onder de indruk van de onthulling. ‘Je gaat daarheen om een pauw met zijn staart te zien pronken, niet om naar zijn kont te kijken,’ zegt een van de gebruikers. Heeft ie ook weer een punt.
Je zou er een filosofische discussie over kunnen voeren. Moet iets authentiek zijn om mooi te zijn? Wat als het noorderlicht niet wordt veroorzaakt door magnetische zonnestormen, maar door een superprojector van de IJslanders? Wat als een computer op basis van alle schilderijen van Van Gogh zelf ontelbaar nieuw werk van diens hand kan produceren, dat niet van echt te onderscheiden is?
Is iets mooi door de waarachtigheid van de creatie, de interpretatie van de kijker of de kwaliteit van de visuele input? Een studie filosofie van de kunsten geeft wellicht antwoord op deze vraag, maar de redactie van Manners gaat dit boven de pet. We laten het hierbij.
In dit Europese land hebben ze trouwens ook erg fraaie watervallen. En als die ook nep blijken te zijn, verkopen ze er in ieder geval wél het goedkoopste bier van Europa.