Carrièreswitch: 5 tips om binnen een half jaar te wisselen van carrière
Het feit dat je op dit artikel geklikt hebt, betekent dat er iets knaagt. Je bent niet meer tevreden met je huidige baan, en met het vele thuiswerken is de sleur er inmiddels ook al behoorlijk ingeslopen. Kortom: je bent toe aan iets nieuws. En dan bedoelen we niet op dezelfde knopjes drukken bij een ander bedrijf, maar een volledige carrièreswitch.
Als je niets doet, komt die droombaan nooit op je pad. Wij geven je concrete tips om binnen zes maanden van carrière te switchen, let maar op.
Zo wordt je carrièreswitch een succes
1. Analyseer wat je kan
In je huidige baan heb je behoorlijk wat skills ontwikkeld om die baan uit te kunnen voeren. Stressbestendig? Check. Sociaal, rechtvaardig, kritisch? Check, check, check. Ga eens na welke eigenschappen je nodig hebt gehad, en schrijf deze allemaal op. Welke vond je leuk? Welke eigenschappen wil je in je volgende baan níét meer gebruiken? Allemaal handige dingen om te weten voordat je vol inzet op een carrièreswitch.
2. Leer nieuwe skills
Als je er over nadenkt om voor een carrièreswitch te gaan, dan is de kans ook groot dat je nieuwe skills nodig gaat hebben om daar goed te presteren.
Dit is het moment om je volledig in het diepe te gooien, en die skills onder de knie te krijgen. Ga niet zitten wachten, maar zoek het ongemakkelijke op. Volg cursussen of bedenk zelf iets waardoor je verder komt. Leer, doe, durf te falen, en neem al deze lessen mee naar je volgende baan.
3. Gebruik LinkedIn als springplank voor je carrièreswitch
Als je nog geen gebruik maakt van LinkedIn (of als jouw profiel al jarenlang ligt te verstoffen), geef jezelf dan een schop onder je kont en ga er meteen mee aan de slag. Zorg ervoor dat jouw profiel een professionele uitstraling heeft en helemaal bijgewerkt is. Voeg bijvoorbeeld die cursussen van tip 2 meteen even toe.
Als je sollicitaties voor een nieuwe baan uit gaat sturen, is de kans ontzettend groot dat jouw potentiële werkgever een kijkje op jouw LinkedIn gaat nemen. Daar ben je dus beter op voorbereid.
4. Voor een carrièreswitch moet je assertief zijn (en stuur e-mails)
Is er een bedrijf waar jij jezelf ziet werken? Mooi, dan weet je waar je de eerste e-mail naar kunt sturen. Wees assertief, stel jezelf voor en laat weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Ook als ze op dat moment geen vacature open hebben staan. Wanneer ze jouw naam al eens voorbij hebben zien komen, geeft jouw dat een grotere kans op een eventueel gesprek als er wél een baan vrij is.
In het beste geval, zorgt die ene e-mail voor een gesprek en misschien wel je gedroomde carrièreswitch. In het slechtste geval hoor je er nooit meer iets van. Dus waarom zou je het niet gewoon doen?
5. Schakel je connecties in
Terugkomend op dat LinkedIn profiel: LinkedIn is een geniale tool om met mensen in contact te komen die bij andere bedrijven werken. Je kunt uiteraard ook een rondje Facebook doen, maar de kans is groot dat je daar niet veel verder komt dan een web van kort-pittige-kapsel huisvrouwen en zeurende, kalende mannen. Niet helemaal het publiek waar je naar op zoek bent.
Waar je echt je slag kunt slaan als je klaar bent voor een carrièreswitch, is LinkedIn. Helemaal als je al een groot netwerk hebt, loont het om eens even rond te kijken. Werkt er iemand in de branche die je al eens een keer gesproken hebt? Schroom niet om diegene een berichtje te sturen. Je kunt altijd een kopje koffie gaan drinken om te kijken of er iets meer inzit.