Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 10 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Met de 8-18-48-72 carrièreplanning groeit je salaris het snelst

Hoe lang blijf je bij dezelfde werkgever voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan met een hoger salaris? Manners legt zijn oor te luister bij recruiters en doet nuttig loopbaanadvies op: de 8-18-48-72 regel.  

Na een jaar of 25 lachen en ouwehoeren in de schoolbanken, is het gedaan met de pret. Samen met alle andere ratten word je een bak ingegooid en is het rennen geblazen. Ontplooi jezelf! Verdien veel geld! Beklim het laddertje! En hoewel het velen van ons tegenstaat, beginnen we bijna allemaal te rennen. Maar waarheen? En welke richting op? Manners geeft loopbaanadvies in de vorm van de 8-18-48-72 regel. Deze helpt je bij het maken van de beste keuzes qua carrièreplanning.

Carrièreplanning volgens de 8-18-48-72 methode

Een cruciaal onderdeel van je carrièreplanning is bepalen hoe lang je bij één werkgever blijft voordat je bent uitgeleerd en weer door moet. Hier bestaat geen one-size-fits-all methode voor, maar onder recruiters en loopbaancoaches is er iets wat de 8-18-48-72 vuistregel heet en eigenlijk best handig is voor de groei van je salaris. We gaan de cijfertjes één voor één met je af.

8 maanden: het absolute minimum

Acht maanden is het absolute minimum om het vol te houden bij één werkgever. Wie eerder vertrekt, slaat geen goed figuur bij volgende sollicitaties Het suggereert dat je het evaluatiemoment na zes maanden niet hebt overleefd of om een andere reden niet geschikt bent voor de functie. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat het om een of andere manier geen match is en je korter dan 8 maanden ergens blijft. Overweeg dan om deze baan van je CV af te laten. Tenzij er een logische reden was voor je snelle vertrek: een tijdelijk contract of ontslag door een reorganisatie (die niets met jou persoonlijk te maken heeft).

18 maanden: het sociaal geaccepteerde minimum

Achttien maanden is het sociaal geaccepteerde minimum om bij één baan te blijven. Langer is beter, maar een dienstverband van anderhalf jaar doet bij toekomstige werkgevers geen wenkbrauwen fronsen. Het laat zien dat je minimaal één evaluatieronde hebt overleefd. Kennelijk vonden ze je geen totale nietsnut, anders hadden ze je contract niet verlengd.

48 maanden: de ideale periode bij één werkgever

Na vier jaar heb je alle credits verdiend die je bij een baan kunt krijgen. Je wordt gezien als een expert in je vakgebied en kunt de vruchten plukken van je ervaring. Uit onderzoek van de Belgische banensite Jobat blijkt dat je loon tussen de 4 en 5 jaar werkervaring het sterkst stijgt. Binnen één jaar ga je gemiddeld 14 procent omhoog in salaris. Dit lukt vaak alleen door van baan te wisselen, tenzij je een flinke promotie kunt maken bij je eigen werkgever.

72 maanden: de uiterste houdbaarheid

Na zes jaar begint de ervaring bij één werkgever zich tegen je te keren, tenzij je regelmatig promoties blijft maken en aantoonbaar interessantere projecten krijgt toebedeeld. Is dit niet het geval? Dan wek je de indruk dat je stilstaat, niet ambitieus bent en misschien geen slechte, maar wel een middelmatige werknemer bent. Vanaf zes jaar verandert stilstand in achteruitgang en is het tijd om door te hoppen en weer te groeien in salaris.

Meer loopbaanadvies over salaris en sollicitatie

En zo rennen we verder, als racende ratjes, al klinkt dat wat oneerbiedig. Niks mis met een beetje zelfontplooiing. Manners helpt je hier graag bij. Lees bijvoorbeeld ook:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.