Dit verdien je bij het Nationaal Burgerberaad als je wordt ingeloot
In een land waar we elkaar steeds meer de tent uitvechten, gaan 175 willekeurige Nederlanders een constructieve dialoog met elkaar aan. Zij nemen deel aan een Nationaal Burgerberaad. De bedoeling is dat ze het eens worden over een advies dat door het kabinet wordt uitgevoerd. Hier krijgen ze ook een bescheiden salaris voor.
Deze week ontvangen 70.000 willekeurig gekozen Nederlanders een brief om deel te nemen aan het Nationaal Burgerberaad Klimaat. Uit alle aanmeldingen worden 175 mensen geloot. Zij gaan in zes sessies met elkaar de discussie aan over hoe we ons het beste kunnen wapenen tegen klimaatverandering. Manners ontdekt waar het over gaat en (ook niet onbelangrijk) welk salaris ze ontvangen.
Het Nationaal Burgerberaad Klimaat
Hoe moeten we in Nederland eten, reizen en consumeren op een manier die beter is voor het klimaat? Geen rotzooi meer uit China? Of geen Roemenen meer binnenhalen om alle vacatures in het slachthuis op te vullen? Hier gaat het Burgerberaad met elkaar de dialoog over aan.
In theorie kunnen de deelnemers van het Burgerberaad ook besluiten dat klimaatverandering een verzinsel is en er geen actie nodig is. Eva Rovers, oprichter van stichting Bureau Burgerberaad, vertelt tegen NRC dat dit niet in de lijn der verwachting ligt. “In de samenleving gelooft zo’n 3 procent van de mensen niet in klimaatverandering. Als het goed is zien we dat straks ook terug in de 175 deelnemers.” Om zich zo goed mogelijk te laten informeren, mogen de burgers zelf experts uitnodigen die hen van informatie voorzien.
Worden de deelnemers het eens over concrete adviezen? Dan bieden ze deze aan de regering aan. Het kabinet moet binnen een half jaar laten weten welke adviezen tot beleid worden gemaakt. In Frankrijk leidde een soortgelijk Burgerberaad ertoe dat binnenlandse vluchten werden verboden als er een alternatief per trein bestond van maximaal 2,5 uur.
Dit salaris krijg je om deel te nemen aan het burgerberaad
Het Burgerberaad bestaat uit 6 bijeenkomsten, verdeeld over evenveel maanden. Per maand krijgen de deelnemers een ‘salaris’ van 120 euro. In totaal verdient een deelnemer 720 euro met deelname aan deze nieuwe vorm van politiek. Daarnaast worden reis-, kinderopvang- en hotelkosten vergoed. Dit moet ervoor zorgen dat iedereen genoeg wordt verleid om mee te doen en niet alleen de usual suspects (hoogopgeleid, wit, Randstad) komen opdraven.
Bij ons helaas geen uitnodiging in de brievenbus, maar statistisch gezien moeten er een paar Manners-lezers zijn voor wie dit wel het geval is. Ben jij een van de uitverkorenen? Dan staat de redactie te zijner tijd open voor een ervaringsverslag.
Meer informatie lees je op de officiële website.