Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 7 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De hoogste spaarrentes bij banken voor sparen in het buitenland

Steeds meer Nederlanders sparen in het buitenland, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Eind vorig jaar hadden Nederlandse huishoudens in totaal 10,5 miljard euro aan banktegoed gestald in andere eurozone-landen. Dit zijn de hoogste spaarrentes bij Europese banken.

Voorlopig nog niet genoeg geld op de bank om aan sparen in het buitenland te beginnen? Met dit spaarplan spaar je dit jaar 10.000 euro én geven we tips hoe je het dit jaar wél volhoudt.

Sparen in het buitenland

Terug naar de buitenlandse spaarrentes. Steeds meer Nederlandse huishoudens stallen hun spaargeld over de grens. In september 2023 stond er 10,5 miljard euro banktegoed afkomstig van Nederlandse huishoudens gestald in andere landen in de Eurozone, blijkt uit cijfers van de DNB. Twee jaar eerder was dat nog 5,6 miljard euro. Een stijging van 87,5 procent.

Dankzij stijgende rentes in het buitenland kiezen steeds meer Nederlanders er dus voor om hun geld over de grens te stallen. Maar is dat wel veilig?

Depositogarantiestelsel

Stel dat een buitenlandse bank failliet gaat, dan betekent dat niet direct dat je al je spaargeld kwijt bent, meldt Rijksoverheid. Veel – maar niet alle – banken vallen namelijk onder het depositogarantiestelsel. Dat stelsel zorgt ervoor dat je per rekeninghouder op een maximale vergoeding van 100.000 euro kunt rekenen.

Kies je voor sparen in het buitenland, dan is het dus niet geheel onverstandig om te controleren of de bank in kwestie onder dit depositogarantiestelsel valt. Via het register Wet financieel Toezicht kun je controleren welke banken er onder het Nederlands Depositogarantiestelsel vallen.

Daarnaast is er nog het Europees Depositogarantiestelsel, waar banken binnen de EU zich aan moeten houden. Voor deze banken geldt ook een maximale vergoeding van 100.000 euro per rekeninghouder. Via onderstaande video leer je meer over de risico’s.

Bronbelasting

In sommige landen en bij sommige banken kun je na afloop van de looptijd van je spaardeposito op een aanslag bronbelasting rekenen. Dat is een belasting die je bijvoorbeeld betaalt over het rentebedrag. De tarieven van deze bronbelasting lopen uiteen.

Er zijn ook banken en landen waar géén bronbelasting wordt geheven. Mocht je een spaardeposito afsluiten in het buitenland, dan is het belangrijk om de bronbelasting dus in je overwegingen mee te nemen. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

Hoge spaarrentes bij Europese banken

Voor een overzicht van de actuele rentestanden maken we gebruik van de informatie via spaarplatform Raisin. We gaan uit van een spaardeposito met een looptijd van een jaar, een inleg van 10.000 euro en kiezen voor een ‘goede kredietstatus of hoger’. Alle onderstaande banken vallen onder het depositogarantiestelsel.

Bank (land) Spaarrente Rendement Bronbelasting
Haitong (Portugal) 4,10 procent 410 euro Ja
O Banca Progetto (Italie) 4,10 procent 410 euro Nee
Orange Bank (Frankrijk) 4,00 procent 400 euro Nee
CKV (Belgie) 3,95 procent 395 euro Ja
smeBank (Litouwen) 3,90 procent 390 euro Ja
BFjord Bank (Litouwen) 3,90 procent 390 euro Ja
BPL Banca (Italie) 3,85 procent 385 euro Nee
Klarna (Zweden) 3,76 procent 376 euro Nee
Nordax Bank (Zweden) 3,75 procent 375 euro Nee
InBank (Estland) 3,70 procent 370 euro Nee

Dit artikel kan niet worden gezien als financieel advies, maar biedt slechts inzage in de huidige rentestanden bij Europese banken. Naast spaarrentes ook meer weten over hypotheekrentes? Check de goedkoopste rentetarieven en de invloed op je hypotheek.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.