4 bewezen manieren om van je buikje af te komen
Geen man of vrouw wil een dikke buik. Iedereen die daar wel over beschikt, wil afvallen en vooral van zijn buikvet af. Dat je daarmee ook nog eens extra gezondheidsrisico’s loopt, is een extra stok achter de deur. Vier manieren om van je buikje af te komen, wetenschappelijk getest en makkelijk uitvoerbaar.
Als je last hebt van overgewicht dan concentreert zich dat vaak vooral rond je buik. Dat is niet alleen vervelend, maar ook schadelijk voor je gezondheid. Het is het zogenaamde viscerale vet. Heb je last van overgewicht, dan is dat als het ware een reservewiel, maar dan niet in de meest positieve zin. Afhankelijk van de hoeveelheid kan het een verstorende werking hebben op de hormoonhuishouding, beïnvloedt het je metabolisme en kan het hart- en vaatziekten en diabetes type 2 veroorzaken en mogelijk ook kanker. Weg met dat buikvet, dus.
4 tips om van je buikvet af te komen
Klinkt allemaal leuk en aardig, maar nu nog afvallen. Hoe kom je in hemelsnaam van dat buikvet af? Check de onderstaande tips.
-
Bouw spieren om vet te bestrijden
“Spier is het tegenovergestelde van vet”, zegt Francisco Lopez-Jimenez, cardioloog bij Mayo Clinic. Werk je aan de opbouw van je spiermassa, dan betekent het dat je ook werkt aan het verminderen van het lichaamsvet. Bijkomend voordeel is dat je door de spieractiviteit actief werkt aan het neutraliseren van de glucose in je bloed. Je stimuleert de werking van de lever, waardoor er meer vetzuren worden geproduceerd en je beperkt het risico op ontstekingen. Er is echter nog een groot voordeel: sterke spieren voegen massa toe aan je benen en billen, de grootste spiergroepen. Zorgen voor een betere balans tussen spieren en vet in je lichaam en resulteren in een gezonder metabolisme.
-
Wees je hersenen te slim af
Dat mensen in de loop der eeuwen zijn geëvolueerd, zal je wel weten. Inmiddels is onze levensstandaard verbeterd en is de manier van eten nu ook veel anders. Het nadeel is echter dat ons lichaam nog steeds ‘denkt’ dat vet goed is. In vroeger tijden was dat ook zo, je wist namelijk niet of er een magere periode aan zou breken. Dat is dus een probleem als je wilt afvallen en van je buikvet af wil. Je lichaam zal zich ertegen verzetten omdat het denkt dat je de brandstof wil verminderen. Om het effectief aan te pakken zul je dus je hersens moeten foppen door het te laten denken dat er een magere periode is aangebroken. Op die manier wordt het vet aangesproken als brandstof.
Het foppen van je hersenen doe je het best met het in een nieuw onderzoek getest 16:8 dieet. 16 uur vasten en acht uren eten. Om het effect ervan te onderzoeken lieten wetenschappers een groep zwaarlijvige deelnemers tussen 10:00 uur en 18:00 uur eten. Buiten deze tijden mocht men alleen water en calorie-vrije drankjes nuttigen. Na twaalf weken aten de vrijwilligers ongeveer 300 calorieën per dag minder dan de deelnemers uit de controlegroep en verloren ze ongeveer 3 procent van hun lichaamsgewicht. Die 3 procent was genoeg om een waarneembare daling van visceraal vet te veroorzaken en het buikvet te verminderen. Geen van de deelnemers die deelnamen beklaagden zich over het dieet.
-
Kennis is macht, ook als je wil afvallen
Een van de belangrijkste onderdelen van het metabolisme is het microbioom. Dat is een ecosysteem van darmbacteriën die voedsel afbreken en chemicaliën produceren welke obesitas kunnen voorkomen. Een gezond microbioom zou als een regenwoud moeten zijn. Een microbioom in een buikvet is dat niet. Het belangrijkste verschil is de biodiversiteit. “Zwaarlijvige mensen hebben minder soorten microben in hun buik”, zegt Dan Knights, universitair hoofddocent aan het Biotechnology Institute van de Universiteit van Minnesota. “Deze microben zijn als een fabriek die duizenden verbindingen produceert, goed en slecht. Wat je echter zou willen is dat er alleen maar goede verbindingen worden geleverd.”
De truc is dus het stimuleren van je metabolisme door de juiste voeding te kiezen. Vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, peulvruchten en volle granen zijn gekoppeld aan een stijging van vetzuren. Hierdoor wordt het risico op een ontsteking verkleind. Uit één onderzoek kwam naar voren dat een toename van tien gram aan vezelrijke voedingsmiddelen, een daling van 3,7 procent in visceraal vet tot gevolg had. Check hier het ultieme dieet tegen een buikvet.
-
Vet veranderen kan helpen
Niet al het lichaamsvet is schadelijk. Visceraal vet is wit vet, een type geassocieerd met een ongezond metabolisme. De tegenhanger, bruin vet, verbrandt juist calorieën en helpt het lichaam door warmte te produceren. Het probleem is juist dat we niet veel bruin vet hebben en en dat wordt alleen maar minder als we ouder worden. Een ander onderzoek laat ook zien dat het afvallen geen gemakkelijke strijd is. Bruin vet heeft namelijk de neiging om zichzelf om te zetten in wit vet dat dus ongezonder is.
Met die wetenschap in het achterhoofd doemt gelijk een andere vraag op. Als bruin vet wit kan worden, kan wit vet dan bruin worden? Het is een interessante vraag. Maar hou jezelf even vast, het wordt namelijk nog een stuk gecompliceerder. Onderzoekers hebben namelijk ook een derde type vet gevonden: beige vet. Dit type vet kan worden geactiveerd, zodat het vet kan verbranden en het proces van afvallen versnelt. “Beige vet is vaak ingebed in onderhuids vet, wat misschien de reden is waarom het relatief goedaardig is en zelfs beschermend kan werken”, zegt Dr. Cohen. “Het doel van elke onderzoeker is juist om een manier te vinden wat ongezond wit vet kan veranderen in gezond bruin vet.” Een middel om dat voor elkaar te krijgen, is er nog niet. Nieuw onderzoek laat echter wel zien dat je het bruine vet kunt activeren door het in huis kouder te maken, zodat beige vet wordt geactiveerd om je warm te houden.
Voorgoed zonder buikje
Als het afvallen geslaagd is en je buikvet verdwenen is, komt de grootste uitdaging: op gewicht blijven. Check deze 9 tips om het jojo-effect te voorkomen.