World Wide Web verkocht als NFT: broncode levert fortuin op
Afgelopen maand sloegen computerwetenschapper Tim Berners-Lee en veilinghuis Sotheby’s de handen ineen door de originele broncode van het World Wide Web te veilen als een NFT. Nu is de non-fungible token verkocht voor een fortuin.
Even kort wat duiding. NFT is dé cryptohype van 2021 en staat voor non-fungible token. Dat is een niet-vervangbare token, die wordt ondersteund door blockchain-technologie. Zie het als een stukje code op internet, waaraan een digitaal werk is gekoppeld. Meestal gaat het om kunst, een geluidsfragment, video of andere creatieve uiting. Een voorbeeld: kunstenaar Beeple verdiende 63,9 miljoen dollar met de niet zo heel ingewikkelde JPG-collage Everydays: The First 5.000 Days. In dit artikel lees je meer over het hoe en waarom van de hype.
Broncode World Wide Web verkocht als NFT
De NFT met de broncode van het World Wide Web maakte deel uit van de veiling This Changed Everything bij Sotheby’s, die liep van 23 juni tot 30 juni. Het gaat om de code waarvan Tim Berners-Lee de grondlegger is.
Een anonieme koper heeft volgens BBC uiteindelijk 5,4 miljoen dollar (omgerekend zo’n 4,6 miljoen euro) betaald voor de NFT met de broncode van het World Wide Web. Het hoogste bod stond al een paar dagen op 3,5 miljoen dollar. Maar een paar minuten voor het einde van de veiling, kwam de anonieme bieder met het eindbod.
Internetpionier Tim Berners-Lee
De broncode van het World Wide Web werd in 1989 gecreëerd door Tim Berners-Lee, in samenwerking met de Belg Robert Cailliau. Door verschillende stukjes informatie op het vroege internet met elkaar te verbinden via hyperlinks, stonden ze aan de basis van een technologische revolutie.
“De kerncodes en protocollen op het World Wide Web zijn royalty-vrij, zoals ze altijd al zijn geweest. Ik verkoop het internet niet, je hoeft geen geld te betalen om links te volgen. Ik verkoop ook niet eens de broncode. Ik verkoop een foto die ik heb gemaakt, met een Python-programma dat ik zelf heb geschreven, van hoe de broncode eruit zou zien als deze op de muur was geplakt en door mij was ondertekend”, legt Tim Berners-Lee uit in The Guardian.
Bekijk ook dit naaktmodel, die zichzelf verkocht als NFT.