Broekspijpen oprollen: welke broeken wel en niet?
Zoals je inmiddels weet, bestaan er veel regels én mythes rond het dragen van herenkleding. Hoewel stijl is de basis een kwestie van smaak is, heeft de geschiedenis bewezen dat een bepaalde aanpak het meeste succes oplevert. Zo geldt ook voor het oprollen van broekspijpen.
In dit artikel
- Lees je een korte geschiedenis over het oprollen van broekspijpen
- Adviseren wij welke stoffen je beter wel en niet kunt oprollen
- Leestijd: 3 minuten
Wat nu een mode statement is, is ooit ontstaan vanuit een praktisch nut in verschillende culturen en bevolkingslagen. Het oprollen van broekspijpen begon in de tijd dat wegen nog onverhard waren en heren niet wilden dat de onderkant van hun broek onder de modder kwam. Ook werd het als praktisch nut gebruikt: klusjesmannen bewaarden in de vouw kleine materialen zoals spijkers.
Een ander verhaal gaat dat mannen de cuff, zoals de Engelse benaming klinkt, gebruikten om de as van hun sigaret in af te tikken indien er geen propere asbak beschikbaar was in openbare ruimte. Kinderen in arme gezinnen werden van een cuff voorzien om zo langer met kleding te kunnen doen. Zodra een kind gegroeid was, werd de pijp ontrolt en kon het kind er weer een tijdje tegenaan.
Het esthetisch deel kwam later. De opgerolde broekspijp werd door tailors bij mannen met dikke bovenbenen toegepast om de balans tussen stevige dijen en smalle kuiten terug te brengen. Dit trucje wordt door mode-ontwerpers nog altijd toegepast, hoewel het nu lang niet enkel opgaat voor stevige mannen.
Wanneer oprollen?
Vandaag de dag worden broekspijpen namelijk vooral opgerold vanuit een persoonlijke stijlvoorkeur. In het algemeen adviseren tailors om broeken op te rollen die gemaakt zijn van een zwaardere stof die waarschijnlijk gedragen worden met boots of schoenen met grotere zolen. Dit, omdat het in het algemeen beter valt en je dus beter afkleedt. Toch is het lang niet ongebruikelijk om ook lichtere stoffen om te rollen, afhankelijk van je stemming en smaakvoorkeuren.
Omrollen
- Tweed
- Flanel
- Corduroy (broek met ribbels)
- Denim
Niet omrollen
- Katoen
- Linnen
- Zijde
- Wol