Hier is de eerste energiepositieve wolkenkrabber in Nederland
Amsterdam lijkt wel één groot bouwwerf tegenwoordig. Maar gezien de wooncrisis is dat zo slecht nog niet. En al zeker als je naar de plannen van de BrinkToren in Noord kijkt. Maak kennis met de eerste energiepositieve wolkenkrabber van Nederland, ontworpen door architectenbureau Mecanoo.
Voorlopig kun je van de BrinkToren nog niet veel zien. Maar de bouw is op 17 oktober begonnen, dus komt daar snel verandering in. Eind 2025 moet het architecturale kunstwerk volledig af zijn. Hoe dan ook zal de woontoren een diepe indruk nalaten op het landschap van de hoofdstad. De wolkenkrabber is namelijk een perfect voorbeeld van hoe modern design en duurzaamheid kunnen samenvloeien in een historische stad.
Eerste energiepositieve wolkenkrabber in Nederland
De BrinkToren wordt de eerste energiepositieve wolkenkrabber in Nederland. Dat betekent dat het gebouw meer energie opwekt dan het effectief verbruikt. Met een negatieve EPC-score is de toren dan ook meer dan energieneutraal.
De woningen worden verwarmd en gekoeld door middel van het grootschalig opslaan van warmte en koude in water diep onder de grond. Verder dienen de verticale zonnepanelen op de gevels niet louter als versiering en op het dak komt ook het eerste ‘powernest’ van Amsterdam. Dat is een soort windturbine die afhankelijk van windkracht het hele gebouw van energie kan voorzien.
De terrassen en daken zijn ontworpen als ‘polderdaken’ en er is ook een systeem dat regenwater zal opvangen zodat het hergebruikt kan worden om de daktuinen te besproeien.
Wonen, werken en koffiedrinken in Amsterdam
Klinkt heel duur allemaal, maar toch zal ook de modale Nederlander een stekje in de BrinkToren kunnen betalen. De ontwikkelaars hebben er expliciet voor gekozen geen enkele woning in de vrije sector aan te bieden. In totaal komen er ruim 400 woningen voor ongeveer 600 mensen in de 90 meter hoge BrinkToren, waaronder 112 sociale huurwoningen voor wooncorporatie Ymere, 23 zorgwoningen en 266 middeldure huurwoningen. Goed nieuws dus voor young professionals, starters, jonge koppels en (internationale) studenten in Amsterdam.
Verder is het ook de bedoeling dat de semi-residentiële woontoren een ontmoetingsplaats voor de gehele buurt wordt en niet alleen voor de bewoners. Daar moeten de volgende faciliteiten voor zorgen:
- Bowlingzaal met live podium
- Kapper
- Koffietentje
- Tatoeagesalon
- Flexwerkplekken
- Restaurant
- Gemeenschappelijk dakterras
- Buurtkamer
- Gemeenschappelijke binnentuin
De BrinkToren in beeld
Bekijk hieronder een filmpje van het volledige project.
Of check nog enkele toekomstkiekjes van de eerste energiepositieve wolkenkrabber van Nederland.
Ben je helemaal gek van design en architectuur? Dan is dit artikel over een houten kerk in Kopenhagen vast iets voor jou. Of wat dacht je van de meest extreme McDonald’s-restaurants ter wereld?