Breaking Meth: Nederlandse docu duikt in grimmige wereld crystal meth
Crystal meth kennen we vooral door de topserie Breaking Bad. Toch is de vernietigende drug niet enkel een Amerikaans probleem. Verre van. Vorig jaar alleen al werden er 32 methamfetamine-labs opgerold in Nederland. Een recente trend, want twee jaar geleden werden ze zelden aangetroffen. Maak kennis met Breaking Meth.
Je kunt rustig concluderen dat methamfetamine, ook wel bekend als crystal meth, dus bezig is met een opmars in Nederland. Een goede reden om eens in de drug te duiken. Dat is dan ook precies wat documentairemaakster Jessica Villerius gedaan heeft. Het resultaat is een documentaire genaamd Breaking Meth, die nu op Videoland staat. Een mooie verwijzing naar Breaking Bad, uiteraard.
Breaking Meth
De synthetische drug heeft de lief klinkende bijnaam Tina. Die naam past bij het euforische gevoel dat je krijgt als je de drug gebruikt. De depressiviteit die de kop opsteekt als crystal meth zijn werking verliest is echter allesbehalve lief, fijn of euforisch. Dan wil je lichaam meteen weer een nieuwe dosis.
Nederland behoort tot de wereldtop wat de productie van methamfetamine betreft. Een dubieuze eer, zo benadrukt ook een politieman in de documentaire: „Ik vind dat we ons daar heel erg voor moeten schamen.”
Bovendien is de impact niet alleen groot op de gebruikers. Producenten dumpen ook massaal de restproducten, hun afval dus, in de natuur. Daarom komen in Breaking Meth niet alleen de politie en verslaafden aan het woord, maar ook een boswachter.
Tina heeft mij vermoord!
In de documentaire spreekt Jessica Villerius ook de 53-jarige Rick. Hij is al twintig jaar verslaafd aan crystal meth, die hij ook het koosnaampje Tina heeft gegeven. Als de documentairemaakster vraagt of hij heeft gebruikt voor het interview, is hij er duidelijk over: „ Ja, natuurlijk! Als ik niet gebruik dan lig ik als een dood vogeltje op die bank daar. Tina heeft mij vermoord.”
Villerius duikt in de docu tevens in de wereld van de Mexicaanse kartels achter de crystal meth-industrie, en hun link met Nederland: „Bijna twee jaar geleden begon het me op te vallen dat de drugs steeds vaker in Nederland werden aangetroffen, maar dat er nog maar weinig over bekend was. Vooral over de gebruikers en hun motieven wisten we weinig. Het is een schimmige wereld waarin eenzaamheid en onzekerheid een grote rol lijken te spelen, iets waar kartels en dealers misselijkmakend handig gebruik van maken.”
Breaking Meth staat nu op Videoland.