Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 17 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze rekentool vertelt je gerichter dan BMI of je overgewicht hebt

In 2021 had de helft van de Nederlanders overgewicht. Het gevaarlijkste gedeelte om vet te hebben, is rondom de buik. Daarom bedacht de Britse gezondheidsinstantie NICE een nieuwe manier om gezondheid te bepalen: zorg ervoor dat je tailleomtrek niet groter is dan de helft van je lichaamslengte. En anders moet je toch echt serieus nadenken over afvallen.

Buikvet is voor je lichaam het meest ongezond. Dat komt doordat het vet op die plek vooral rondom de organen zit. Buikvet is daarmee een belangrijke risicofactor voor het krijgen van onder andere diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Afvallen? Meten is weten

Voor een gezond lijf wil je dus zo min mogelijk buikvet hebben. Daarom doet de Britse gezondheidsinstantie NICE een oproep om gezondheid ook te bepalen aan de hand van de tailleomtrek. Zorg ervoor dat je tailleomtrek niet groter is dan helft van je lichaamslengte, luidt het advies. Professor Rachel Batterham, adviseur in obesitas, diabetes en endocrinologie, noemt deze methode een “simpele en effectieve” manier om mensen alert te maken op de risico’s van overgewicht.

De meest gebruikte methode om een gezond gewicht te toetsen, is op dit moment nog steeds de Body Mass Index (BMI). Deze methode wordt door artsen nog steeds aangeraden, maar zegt weinig over het vet rondom je middel. Om een voorbeeld te geven: een zware bodybuilder met weinig vetmassa heeft volgens de BMI-richtlijnen hoogstwaarschijnlijk obesitas.

Kritisch op het BMI

Eerder kwamen er ook al kritische uitingen op de BMI-methode. Zo laat Dr. Joshua Wolrich in zijn boek Voeding is geen medicijn weten dat de Body Mass Index oorspronkelijk bedacht is door de Belgische wiskundige Adolphe Quetelet. Hij bedacht de formule om te bepalen wat naar zijn idee het ‘ideale’ gewicht was voor een groep witte, West-Europese mannen. Vanuit statisch oogpunt was het bedoeld als middel om het gemiddeld gewicht op te meten op populatieniveau, niet op individueel niveau, schrijft Wolrich.

Toch lieten Amerikaanse levensverzekeraars zich later inspireren door deze formule, ondanks dat er geen enkele vorm van wetenschappelijk onderzoek is toegepast. Wil je meer weten over deze gang van zaken? In het boek Voeding is geen medicijn lees je er meer over.

Zo check je jouw tailleomtrek

Terug naar het meten van je tailleomtrek. Volgens de Britse richtlijnen is jouw tailleomtrek ongezond als het meer dan de helft van jouw lente omvat. Pak er dus vooral een meetlint bij en check jouw omtrek. Hoe? Zoek het punt tussen je onderste ribben en je heupen, vouw hier een meetlint omheen en lees het getal af. Zorg ervoor dat je het meetlint recht houdt. En nee, niet vals spelen. Adem inhouden telt niet.

Toch geschrokken van jouw tailleomtrek, en wil je iets aan dat getal doen? Eet de komende tijd wat gezonder en beweeg wat meer. Maak deze veel gemaakte fouten in de strijd tegen overgewicht niet, en laat je niet overtuigen door deze zeven fabels over afvallen.

https://www.manners.nl/routines-afvallen-zonder-hongergevoel/

The GuardianRTL Nieuws

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.