Alrik de Jong
Alrik de Jong Samenleving 16 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit verdienen blikjesjagers met vuilniszakken vol statiegeld per dag

Of het nou een goede ontwikkeling is of niet, rond statiegeld op blikjes en flesjes is in steden een complete micro-economie ontstaan. Jagers komen met vuilniszakken vol de supermarkten binnen, maar wat verdienen ze eigenlijk met een dag zoeken?

Waar thuis- en daklozen in steden het vooral moesten hebben van bedelen, gaan ze nu met een vuilniszak in de hand op zoek naar statiegeld. Het geld ligt letterlijk op straat sinds de nieuwe statiegeldregeling op flesjes en blikjes. De romantische kijk: een hele dag lekker in beweging in de buitenlucht en er nog geld mee verdienen ook. De realiteit: kapotte straatprullenbakken, opengereten vuilniszakken en overbelaste statiegeldapparaten.

Hoeveel verdient een blikjesjager met statiegeld?

Het zijn overigens niet alleen thuis- en daklozen die de hele dag naar flesjes en blikjes zoeken. Er valt namelijk serieus geld mee te verdienen. Het statiegeld per blikje of flesje is 0,15 cent. Een simpele rekensom laat zien dat je voor 100 euro 667 blikjes en/of flesjes nodig hebt en voor 50 euro dus maar 334 stuks. Stel je zoekt 8 uren per dag, dan moet je 41 blikjes of flesjes per uur vinden voor die 50 euro. Vind je 8 uren lang gemiddeld 20 blikjes per uur, wat met een beetje ervaring echt niet heel lastig is, dan pak je al 24 euro op een dag. Dat is erg veel geld voor dak- of thuislozen, maar ook voor mensen in de bijstand of met een uitkering.

Een paar honderd blikjes of flesjes klinkt veel, maar open een willekeurige prullenbak op straat (wat dus officieel niet de bedoeling is) en je hebt al een kleine verzameling bij elkaar. En kijk los van de prullenbakken maar eens goed om je heen, overal liggen blikjes en flesjes met statiegeld. En dan zijn er nog de vuilniszakken.

Van 20 euro per dag tot 1.000 euro per weekend

Festivals en feestdagen als Koningsdag zijn piekdagen voor blikjesjagers. Zo laat een geoefende en arbeidsongeschikte statiegeldzoeker tegenover het AD weten dat hij in een festivalweekend rond de Nijmeegse Vierdaagse voor 1.000 euro aan blikjes bij elkaar raapt. Wel gaat hij dan al om 4.30 uur ‘s ochtends de straat op.

Manners zelf deed kort navraag bij de Albert Heijn aan de Sarphatistraat in Amsterdam, waar vuilniszakken vol blikjes en flesjes aan de lopende band worden ingeleverd. Veel reacties van de blikjesjagers zijn wat vaag of ontwijkend. Een van de mannen die wel duidelijk antwoord geeft, maar niet bij naam genoemd wil worden, zegt dat hij regelmatig 20 euro of meer op een dag bij elkaar raapt. Dat zijn 133 blikjes en flesjes, maar eigenlijk meer. Er zitten altijd wel beschadigde barcodes tussen. “Maar steeds meer mensen doen het, en er wordt ook samengewerkt. Het wordt lastiger. En inleveren wordt moeilijker door rijen in de winkels en speciale regeltjes”, zegt hij.

Die 20 euro per dag blijkt nog helemaal niet zo heel veel. Zo vertelt een blikjesjager tegen Open Rotterdam dat hij wel 40 à 50 euro per dag aan statiegeld bij elkaar raapt .

Overlast in stad en supermarkten

Een keerzijde van deze spontaan ontstane circulaire micro-economie is de overlast. In steden worden prullenbakken opengehaald en vuilniszakken opengereten, waardoor straten vol troep komen te liggen. Burgers komen met initiatieven, maar ook bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam heeft een uitgebreid pakket aan nieuwe maatregelen aangekondigd.

Sinds de dag dat statiegeld op blikjes is ingevoerd, is er behoorlijk meer overlast van afval in de stad. Inmiddels nemen bewoners het heft in eigen handen. Ze verzinnen acties om de troep te verminderen. Ook de gemeente zit niet stil en trekt 10 miljoen euro extra uit om dit probleem in 2025 op te lossen.

Posted by AT5 on Monday, June 24, 2024

Ook supermarkten ondervinden problemen met de grote hoeveelheden blikjes en flesjes die in één keer worden ingeleverd. Er worden door managers eigenhandig vreemde regels of tijdslimieten bedacht rond statiegeld, maar dat mag eigenlijk helemaal niet. Er is beleid nodig, daar is iedereen het wel over eens. Behalve de blikjesjagers zelf natuurlijk, een groep die je dat beetje extra geld juist zo gunt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.