Martin de Coninck
Martin de Coninck Geld & Carrière 15 feb 2025
Leestijd: 3 minuten

Amerikaanse staten in de rij voor Bitcoin-reserve om deze redenen

Traditionele staatsreserves, zoals goud en staatsobligaties, worden als veilige activa beschouwd. Toch kijken overheden steeds vaker naar alternatieven. In de Verenigde Staten overwegen meerdere staten om Bitcoin als strategische reserve op te nemen. Maar waarom eigenlijk?

Dat er juist nu zoveel interesse is voor een Bitcoin-reserve komt niet helemaal uit de lucht vallen. Een combinatie van economische en technologische ontwikkelingen speelt daarbij een belangrijke rol. 

Waarom Amerikaanse staten een Bitcoin-reserve overwegen

Dat Uncle Sam op staatsniveau het digitale goud overweegt, heeft een aantal redenen.

1. Bescherming tegen inflatie

Door hardnekkige inflatie en dalend vertrouwen in de Amerikaanse dollar zoeken staten naar alternatieve manieren om waarde te behouden. Bitcoin, met een schaars aanbod van maximaal 21 miljoen munten, wordt steeds vaker gezien als een hedge tegen inflatie, net zoals goud.

2. Onafhankelijkheid van het federale monetaire beleid

Amerikaanse staten hebben beperkte controle over het nationale monetaire beleid, dat wordt bepaald door de Federal Reserve. Door Bitcoin als financiële reserve op te nemen, kunnen staten hun financiële buffers beschermen tegen onvoorspelbare rentewijzigingen en economische malaise.

3. Toenemende acceptatie en institutionele adoptie

Steeds meer bedrijven, hedgefondsen en institutionele beleggers voegen Bitcoin toe aan hun portefeuille. Staten zien deze trend en willen niet achterblijven. De recente goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten heeft de legitimiteit van BTC als een investering verder versterkt.

4. Lokale crypto-industrie en economische groei

Staten als Texas en Wyoming zijn al lange tijd crypto-vriendelijk. Door Bitcoin als staatsreserve op te nemen, stimuleren ze niet alleen de lokale blockchain-industrie, maar trekken ze ook investeringen en bedrijven aan. Dit kan zorgen voor extra werkgelegenheid en belastinginkomsten.

5. Politieke en ideologische motieven

Sommige staten met een sterke libertaire of conservatieve inslag zien Bitcoin als een manier om financiële autonomie te behouden en zich te beschermen tegen overheidscontrole over het monetaire systeem. BTC wordt door veel politici gepresenteerd als ‘geld van het volk’, vrij van manipulatie door centrale banken.

Deze staten overwegen bitcoin als staatsreserve

Texas

Texas heeft zich de afgelopen jaren geprofileerd als een crypto-hub. Senator Charles Schwertner heeft een wetsvoorstel ingediend dat de oprichting van een staatsreserve in Bitcoin mogelijk maakt. Dit initiatief moet de economische veerkracht van Texas vergroten en de staat aantrekkelijker maken voor Bitcoin-miners en bedrijven.

Florida

Florida’s senator Joe Gruters heeft een wetsvoorstel ingediend dat de Chief Financial Officer van de staat zou toestaan om tot 10% van de staatsfondsen in Bitcoin te investeren. Dit wordt gezien als een stap naar financiële diversificatie en bescherming tegen inflatie.

North Carolina

In North Carolina wordt overwogen om tot 10% van de staats- en pensioenfondsen te investeren in Bitcoin ETF’s. Hoewel Bitcoin zelf niet expliciet genoemd wordt in het wetsvoorstel, voldoet alleen Bitcoin aan de criteria die in het voorstel zijn gesteld.

Wyoming

Wyoming is al jaren een pionier op het gebied van crypto-regelgeving. De staat heeft Bitcoin als wettig eigendom erkend en werkt aan een wetsvoorstel dat staatsreserves in Bitcoin mogelijk maakt.

Andere Amerikaanse staten die interesse tonen

Staten als Oklahoma, Pennsylvania, North Dakota, New Hampshire, Alabama, Ohio en Utah hebben soortgelijke wetsvoorstellen ingediend of overwegen dit te doen. Hoewel de wetgeving in veel gevallen nog niet is goedgekeurd, laat dit zien dat de trend zich verder verspreidt.

Historische verschuiving naar Bitcoin als staatsreserve?

Hoewel Bitcoin als staatsreserve nog geen standaardpraktijk is, markeren deze initiatieven een mogelijke paradigmaverschuiving in hoe staten omgaan met hun financiële buffers. Of Bitcoin echt een vast onderdeel wordt van staatsreserves, zal afhangen van politieke goedkeuringen en verdere marktontwikkelingen.

Eén ding is zeker: de adoptie van Bitcoin groeit, en Amerikaanse staten willen niet achterblijven. Dit zou weleens het begin kunnen zijn van een nieuwe financiële strategie waarbij digitale activa een centrale rol spelen in staatsfinanciën. Ook centrale overheden laten zich niet onberoerd. Zo is er een handjevol landen die BTC als reserve aanhouden.

‘Waarde naar 0 euro’

Niet iedereen deelt trouwens het hosannagevoel. Deze crypto-scepticus voorspelt dat het digitale goud binnen tien jaar waardeloos is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.