Mike Plevier
Mike Plevier Geld & Carrière 12 nov 2024
Leestijd: 2 minuten

De psychologie achter investeren in crypto X of aandeel Y

Net nu jij bitcoin of die andere cryptomunt hebt gekocht, vliegt hij als een gek omhoog om de week erna compleet in te storten. Van euforie naar paniek, er schieten allerlei emoties door je heen.

We nemen je mee door emoties en cycli en laten je kennis maken met het Wall Street-spiekbriefje. Allemaal kennis die handig kan zijn tijdens het investeren. Daarbij de notie dat dit artikel geen beleggingsadvies is, maar inspiratie voor de aspirant belegger.

De psychologie van een marktcyclus

Diegene die al even meedraaien in het spel der investeren, beleggen en traden kennen al deze emoties. Van optimisme – we gaan stijgen, naar euforie – ik ben geniaal, naar angst, paniek en depressie. Investeren in individuele aandelen of bitcoin kan een rollercoaster zijn. Ook een rollercoaster van emoties dus.

Wallstreet Cheat Sheet

Onderstaande grafiek laat een veelvoorkomend patroon zien van een cyclus. Je kunt dit toepassen op vele verschillende aandelen of crypto-munten als bitcoin en ethereum. Dit patroon laat een verloop zien in prijs waarbij een hele belangrijke trigger van die prijsontwikkeling de psychologie is.

wall street cheat sheet investeren beleggen emoties
(Wall St. Cheat Sheet)

Het is niet heel lastig om te bedenken dat wanneer mensen of de markt euforisch is dat mensen roekeloos worden en op de koopknop blijven drukken. Andersom ook wanneer er paniek ontstaat blijven mensen verkopen.

Bitcoin

In onderstaande grafiek van het prijsverloop van Bitcoin herken je dit ook duidelijk terug. In de rally van 2020-2021 zie je wat er met de prijs gebeurt wanneer er optimisme, geloof, sensatie en euforie ontstaat. De prijs knalt omhoog.

bitcoin omhoog, trump, psychologie, wall street cheat sheet
(Afbeelding: Google)

Na de euforie en bijbehorende ‘blow-off top’ krijg je onderschatting, bezorgdheid, ontkenning, paniek, capitulatie, boosheid en depressie om vervolgens de cyclus weer opnieuw te beginnen door ongeloof en hoop.

Alternatief voor ons geldsysteem?

Dan nog de vraag of bitcoin een goed alternatief is voor ons geldsysteem? Daarover verschillende meningen. Charles Kalshoven, Expert Strategist bij APG, deelde hierover onlangs zijn visie op Manners. “Digitale bankmunten hebben een grotere kans”.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.