Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 16 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin zakt fors: wat doen de whales en waarom die paniek?

Als je net grof hebt ingezet op Bitcoin of andere crypto, heb je tijdelijk even slecht nieuws. De koersen zijn fors gezakt. Nu is de vraag: kopen of verkopen? en wat doen de whales? Een vraag die alleen speculerend te beantwoorden is.

Digitale munten zoals de bitcoin en ether werden dinsdag vol in de uitverkoop gedaan. De prijs van de bitcoin zakte daarbij richting de 61.000 dollar (53.650 euro). Begin vorige week werden nog nieuwe records aangetikt door de cryptocurrencies.

Strengere regelgeving rond Bitcoin en andere crypto

Beleggers in digitale valuta zouden zorgen hebben over Amerikaanse belastingregelgeving voor crypto’s. Daarnaast zou China nog harder gaan optreden tegen het delven van cryptomunten vanwege het hoge energieverbruik dat daarmee gepaard gaat. Volgens CoinGecko, dat de markt voor digitale munten bijhoudt, is de totale waarde van alle crypto’s in de afgelopen 24 uur met circa 7 procent gedaald tot 2,8 biljoen dollar, omgerekend 2.445 miljard euro.

Vorige week steeg de koers van de bitcoin, ‘s werelds bekendste crypto, nog naar het record van meer dan 68.000 dollar. Ether tikte een record van meer dan 4.800 dollar aan. Sinds begin dit jaar is de koers van de bitcoin meer dan verdubbeld en die van ether zelfs verzesvoudigd, geholpen door de toenemende interesse van grote investeerders in digitale munten.

Wachten op whales

Op dit moment lijkt de crypto-markt in afwachting van de acties die zogeheten whales ondernemen. Er zijn enkele bijzonder grote transacties gespot. Ook zijn Bitcoin-whales volgens Want.nl op dit moment bijzonder actief zijn.

Uit on-chain metrics blijkt bijvoorbeeld dat de activiteit van Bitcoin-whales niet zo groot was sinds 2017. Aan de hand van de ‘Tokens transferred mean ratio’ (het gemiddeld aantal cryptomunten per transactie) is te zien dat whales veel transacties maken waarbij veel crypto’s per transacties gemoeid zijn. Daar waar de activiteit net zo hoog is als in 2017 is het aantal coins per transacties vervijfvoudigd.

De ‘fund flow ratio’ (indicator voor welk percentage van het netwerk bezet wordt door deze grote transacties) laat echter geen grote uitslag zien. Dit betekent dat de meeste transacties van Bitcoin-whales niet op de beurs plaatsvinden, maar in de over the counter-markt verhandeld worden. Analist Ki Young Ju vermoedt dat deze transacties gedaan worden door toegenomen interesse van institutionele beleggers. Dit zou volgens Want.nl een bullish-teken kunnen zijn voor de Bitcoin-koers, met waarschijnlijk veel andere cryptocurrencies in het kielzog. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.