Nieuw onderzoek hangt prijskaartje aan klimaatschade Bitcoin
Bitcoin is nog veel schadelijker dan je waarschijnlijk dacht. Nieuw onderzoek hangt een prijskaartje aan de schade die de cryptocurrency aanricht, en vergelijkt die schade met onder andere die van goud.
De aanvankelijke hype rondom Bitcoin was enorm. Van Twitter tot De Wereld Draait Door: wie wilde er nou niet snel rijk worden? Het zou de wereld veranderen. Hoe je een ijsje afrekent, hoe je een huis koopt.
Bitcoin wint het van rundvleesindustrie
Fast forward, en het is opeens 2022. Bitcoin is nog steeds gigantisch, maar het haast blinde en alom aanwezige enthousiasme lijkt verleden tijd. Als de cryptocurrency al in het nieuws komt, dan is het vaak vanwege de negatieve gevolgen van de tech.
Dat Bitcoin niet al te best voor het klimaat is, weten we allang. Zelden werden die gevolgen echter zo tastbaar gemaakt als nu. In het wetenschappelijke journal Scientific Reports is namelijk een nieuw onderzoek gepubliceerd dat een prijskaartje hangt aan de schade die de cryptocurrency aanricht.
Wat blijkt? Bitcoin is net zo schadelijk voor onze aardbol als beruchte industrieën zoals de productie van rundvlees en het verbranden van ruwe olie. In cijfers uitgedrukt: elke dollar aan marktwaarde in Bitcoin genereerde tussen 2016 en 2021 35 dollarcent aan wereldwijde klimaatschade.
Ter vergelijking: de rundvleesindustrie was in diezelfde periode verantwoordelijk voor 33 dollarcent. Benzine? 41 cent. Ook een interessante vergelijking is die met goud. Bitcoin wordt immers vaak het nieuwe goud genoemd.
Veel schadelijker dan goud
Dit onderzoek maakt duidelijk dat de cryptocurrency het op een belangrijk vlak toch echt van goud verliest. Bitcoin was tussen 2016 en 2021 namelijk 8.75 keer schadelijker voor het milieu.
“In vergelijking met het delven van goud is het aandeel van Bitcoin in klimaatschade bijna een orde van grootte hoger”, aldus Andrew Goodkind tegenover The Verge. Hij is coauteur van het onderzoek en assistent-professor economie aan de Universiteit van New Mexico.
Voor hun onderzoek keken de onderzoekers naar ‘de sociale kosten van koolstof’. Factoren zoals verliezen aan landbouw- en arbeidsproductiviteit en indirecte schade veroorzaakt door stijgende zeespiegels worden daardoor ook meegenomen.
Bitcoin-fortuin belandt op vuilstort, maar de eigenaar heeft een plan
Completer plaatje klimaatschade
Het levert een stuk completer plaatje op dan enkel bijvoorbeeld Bitcoin’s energieverbruik vergelijken met dat van bepaalde landen. Een vaak gemaakte vergelijking, maar dan laat je een groot deel van de schade die de crypto aanricht buiten beschouwing.
Als je wel naar dat complete plaatje kijkt, dan komt er onderaan de streep een confronterend getal uit. De onderzoekers schatten dat de totale klimaatschade van Bitcoin tussen 2016 en 2021 wereldwijd 12 miljard dollar was.
Over het exacte prijskaartje dat je aan de sociale kosten van koolstof moet hangen bestaat overigens nog veel onenigheid. De onderzoekers gebruikten 100 dollar per ton, maar sommige overheden gebruiken bijvoorbeeld 51 dollar per ton in hun berekeningen. Hoe dan ook kom je telkens weer op enorme bedragen uit onderaan de streep.
Ethereum biedt hoop voor Bitcoin
Is er dan nog hoop? Zeker. Ethereum, de grootste concurrent van Bitcoin, kreeg onlangs nog een gigantische update waardoor de technologie drastisch veel minder energie verbruikt.
Goodkind, coauteur van het onderzoek, wijst ook die kant op: “Als Bitcoin een vergelijkbare update zou krijgen, dan zou de klimaatschade die in dit werk wordt geschat waarschijnlijk verwaarloosbaar worden.”
Wil je meer weten over de meetmethodes van het team en de gevolgen van Bitcoin voor de aarde? Je kunt hier hun complete onderzoek lezen. Een verrassend leerzame en fascinerende read!